Jump to content

Hadrianus fala, melyet a mai napig legendák öveznek

2015. 09. 17. 12:30

Az Észak-Angliában található, az egyik tengerparttól a másikig húzódó kőfalat a mai napig legendák övezik. Igazán senki nem tudja mi volt vele építtetőjének célja, ám mégis kultikus szimbólumává vált a római és angliai történelemben egyaránt.

Hadrianus fala valódi csemege volt az irodalom- és történelemtudósoknak. Funkcióját évszázadokon át vitatták, és az ásatások során a vita nem hogy eldőlt volna, csak újra lángra kapott.

A 120 kilométer hosszú, 4,5 méter magas, 3 méter széles 750 milliárd köbméter kőt tartalmazó fal eredeti funkcióját Hadrianus életrajzírója egyszerűen megfogalmazta: határvonal a barbárok és a rómaiak között. A római hadsereg nyolc év alatt építette meg a falat.

Minthogy a barbárokat Britanniában nem sikerült legyőznie, feltartóztatásukra Hadrianus a Tyne-völgytől északra hatalmas falat építtetett. A falat római mérföldenként (1481 méter) erődökkel egészítették ki. Két erőd között meghatározott távolságban két-két bástyát helyeztek el. A bástyákkal, tornyokkal és erődítményekkel megerősített fal mellett a rómaiak utakat is építettek és azok mentén létrehozták az ellátó központjaikat.

A mai napig megtekinthető a nagyszabású építmény egy maradványa a vallum (védőbástya), és a fal egy része.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: isteve.com)