Jump to content

Sült Krumpli Múzeum, sült krumpli fanoknak

2015. 09. 17. 16:00

Szerte a világon találhatók megdöbbentő tematikát bemutató múzeumok. A furcsa tárlatokat bemutató múzeumok tucatját a belga, Sült Krumpli Múzeum egészíti ki, ahol a látogatók nem csak nézelődhetnek, hanem meg is kóstolhatják a kiállítási darabokat.

Óvszer Múzeum, Parazita Múzeum, Dinnyemúzeum, Ramen Múzeum, Nemzetközi UFO Múzeum, Mini Bottle Gallery, az Összetört Szívek Csarnoka, Flippermúzeum. Ezek csak töredékei a világ azon múzeumainak, ahol a szokásos tematikát mellőzve valami izgalmassal, valami egészen újjal igyekeztek meglepni a nagyérdeműt. A bizarr és ritka tárlatok minden esetben nagy sikert arattak.

A múzeumok hátköznapitól eltérő változatába tartozik a Belgiumban található Frietmuseum, azaz a Sült Krumpli Múzeum.

A múzeum létrejöttének apropója az a nemzeti – és lassan nemzetközi – meggyőződés, hogy a belgák szerint ők találták fel a sült krumplit, és ők maguk is készítik a legfinomabb változatot.

Az egyedülálló tárlatot bemutató múzeumot apa és fia alapította, Cedric és Eddy Van Belle, Brugge egyik legszebb épületében, a Saaihalléban.

A kiállítás során az érdeklődők megismerkedhetnek a burgonya és a belőle készülő sült krumpli történelmével, a tradicionális fűszerezési szokásokkal, és az elkészítéséhez szükséges eszközökkel. A tárlat legkedveltebb része mégis a vége, már csak azért is, mert a pincében megkóstolható a belga konyha büszkesége az igazi sült krumpli.

Felmerülhet a kérdés, hogy mitől ennyire más, amiért saját múzeumot érdemel. Nos, az igazi belga sült krumplit vastagabbra vágják (kb. 10-12 cm), mint a hagyományos szalmakrumplit, majd egyszer elősütik, s miután kicsit kihűl, újrasütik, és megfűszerezik. A fűszerezés sem a hagyományos módon történik, mert a krumplit közben mozgatják egy speciális fűszerező tál segítségével.

Ha megéheztél az igazi belga sült krumplira, térj be hazánk egyetlen, tradicionális belga ízvilágát felidéző étterembe a BelFritbe.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: smart-guide.net)