Jump to content

Hihetetlen mértéket ért el a szmog mértéke Kínában

2015. 12. 09. 12:30

Pekingben egyre súlyosabb a levegőszennyeződés, múlthét kedden a kínai fővárost egész nap esti sötétségbe burkolta az áttetsző, sötét szmog, az utcafronton az üzletek világítására is szükség volt a tájékozódáshoz.

A helyzet annyira durva volt, hogy a főváros iskoláiban megtiltották a kültéri foglalkozásokat, helyenként be sem kellett menniük a diákoknak, volt ahol az internet segítségével online foglalkozásokat tartottak. A lakosságot óvintézkedésekre szólították fel, azt tanácsolták, aki csak teheti, maradjon zárt térben, odakint pedig az emberek viseljenek arcmaszkot.

Hétfőn este és kedden napközben a levegőminőségi index sok helyütt 600 és 900 között mozgott. Az egy köbméter levegőben mért apró porszemcsék (PM2,5) koncentrációját kifejező mutatók szerint Peking több pontján az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő egészségügyi határértéknek még a 35-szörösét is kimutatták.

Pekingben a négyes skálán továbbra is a narancssárga, vagyis a második legmagasabb szintű szmogriadó van érvényben. Ennek értelmében egyes üzemeknek vissza kellett fogniuk a termelésüket, másoknak le kellett állniuk; az építkezések építőanyagainak szállítását elvben leállíttatták. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Peking és Honan tartomány autópályáit szakaszosan és időlegesen lezárták a látótávolság lerövidülése miatt.

A szakemberek a kialakult helyzetért elsősorban a széntüzelést teszik felelőssé, s hozzáteszik, hogy mindehhez a jelentős autóforgalom és a komplex éghajlati viszonyok, a hideg is hozzájárult.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: guim.co.uk Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)