Jump to content

A magyarországi kertészet is bemutatkozik a törökországi világkiállításon

2016. 04. 27. 16:17

Az április 22-én nyíló, törökországi Expo 2016 Antalya világkiállításon 49 ország, köztük Magyarország nemzeti kertje is bemutatkozik - mondta Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette: az expo magyar megjelenését, szakmai programját a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága szervezte. Az idei világkiállítás a "Gyermek és Virág" témáját állítja a középpontba. A seregszemlét Recep Tayyip Erdogan török elnök nyitja meg pénteken.

Lipcsey György kiemelte, a Törökországban mintegy fél éven át tartó seregszemlén a díszkertészet és dísznövény kultúra legjavát mutatják be az országok az expo 112 hektáros területén.

A világkiállítás nagy lehetőség a magyar dísznövény és díszkertész ágazat bemutatkozásra is, Ázsiában óriási a kereslet a kertészeti termékekre. Az expo idei tematikájához illeszkedve a 700 négyzetméteres magyar kert a Learning by playing, azaz Tanulás a játék útján címmel mutatja be Magyarország sokszínű dísznövénykultúráját.     Közölte, hogy a kiállítás alatt a magyar kertbe látogatók elsétálhatnak a közös múltra utaló török kút mellett, de merhetnek vizet gémeskútból és csónakból megérinthetik az "életfát". A 100, Magyarországon termesztett növényfajta megismerése közben a zöldtetős pergola, vagy a nádtetős átrium falai között pihenhetnek meg a látogatók - mondta.

Az épületek korszerű technológiákkal ötvözik a régi idők megoldásait: a hagyományos nádtető modern formát kapott, a vízvisszatartást és esővízgyűjtést zöldtetők, zöldfalak segítségével oldották meg. A magyar kert valójában egy tanösvény, ahol a múlt, jelen, jövő jegyében a gyermekek interaktív játékok segítségével fedezhetik fel természeti környezetünket, valamint a török és magyar történelmi és kertészeti múlt közös emlékeit - mondta. A kert felépítése során fenntartható technológiákat, vízáteresztő, újrahasznosított és természetes anyagokat használtak fel.

Szólt arról is, hogy a kiállítás alatt 19 ország mutatja be nemzeti kultúráját tematikus nap keretében, a magyar nemzeti nap augusztus 16-án lesz.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: hungarian.cri.cn)