Jump to content

Brightonban és egyben a világ legvékonyabb tornyát avatták fel

2016. 08. 05. 16:00

Egyedülálló látvánnyal és lenyűgöző panorámával kecsegtet az Egyesült Királyság legújabb csodája, amit tegnap avattak fel a Dél-angliai Brightonban. Különlegessége? Semmi több, csak 42 kilométernyi panoráma.

A tengerparti építmény 161 méter magas különlegessége kinézete mellett, hogy nagyjából 40 kilométerre ellátni a tetejéről, ahova egy üvegkorong repít fel. A British Airways i360 névre keresztelt kilátó gyakorlatilag egy acélcső, amelyen egy 18 méter átmérőjű üvegkorong emelkedik fel 137 méter magasba.

A korongban, amely tízszer akkora, mint a London Eye egy kapszulája, egyszerre nagyjából 200 ember fér el és gyönyörködhet a körpanorámában. Az szerkezet úgy lett megépítve, hogy az sem veszélyezteti stabilitását, ha az összes turista egy oldalon tobzódik, és a 30-40 kilométeres széllökéseknek is ellenáll, noha 70 km/óra fölött lökéseknél már nem engedik fel az üvegkorongot.

A felemelkedés 20 perc, amiért a felnőtteknek 13,50 fontot (ötezer forint), a gyerekeknek 6,75 fontot kell fizetniük.

"Ez a torony egy 12 éven át tartó utazás gyümölcse, ami egy konyhaasztalnál kezdődött és 138 méterrel Brighton és a hove-i strand felett fejeződött be" - mondta David Marks építész.

A világ legvékonyabb tornyaként beharangozott épület azonban megosztja a helyieket, egyesek "szörnyetegként" tekintenek rá, mások "világszínvonalú, lenyűgöző építménynek" tartják.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: britishairwaysi360.com