Jump to content

Fedezd fel, amíg nem mossa el a tenger!

2016. 10. 02. 09:05

A Holt-tenger is ki van téve a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedésnek, akárcsak Kiribati, amit lassan elnyel a víz. Néhány évtized múlva akár búcsút is inthetünk a legextrémebb tengerünknek, úgyhogy ne késlekedjünk az utazással!

Vannak a bolygón olyan aprócska szigetek, és sokkal nagyobb városok, amelyek néhány év múlva már csak a történelemkönyvekből köszönnek vissza. Az ok a vízszintemelkedés, és a környezeti tényezők hirtelen megváltozása.

A Holt-tenger halálra van ítélve

Sajnos a természet egyik legnagyobb rejtélye a Holt-tenger is azon csodás helyek közé tartozik, amelyek a következő emberöltőben már nem lesznek a Föld színén.

A Holt-tenger azért különleges, mert vízében nem található élőlény extra magas sótartalma miatt, plusz az ember nem merül el benne, a sok só fenntartja a vízfelszínén, és csodát tesz a bőrrel. Állítólag Kleopátra és a Abigél is megfürdött a tóban, az évszázadok alatt pedig kedvelt turistacélpont lett.

33,7 százalékos sótartalmával a legsósabb víz a világon, közel nyolcszor annyira sós, mint az óceán. A lefolyástalan tó Izrael és Jordánia területén található. A tavat a Jordán folyó táplálja, ami az előrejelzések szerint ötven év múlva viszont teljesen elapadhat. A vészjósló becslések már a valóságban is éreztetik hatásukat, ugyanis a Holt- tenger eredeti méretének harmadára zsugorodott, vízszintje pedig 20 méterrel lesüllyedt. Ha így folytatódik alig öt évtized múlva teljesen eltűnik a Föld színéről.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: staticflickr.com)