Jump to content

A zárkózott Riga

2016. 10. 13. 19:00

Lettország fővárosa, Riga azok számára kiváló úti cél, akik nyugodt, bájos, de látnivalókkal megfűszerezett helyet keresnek. A Balti-tenger partján elterülő várost gyalog is be lehet járni.

Lettország főváros Riga. A már önálló ország az Európai Unió tagja is. Riga városa a Daugava folyó két partján terül el.

Riga éghajlatára jellemző az enyhe tél és a hűvös nyár. Decembertől áprilisig meghatározó csapadékforma a hó. Riga nem az a város, amelybe azonnal beleszeret az odalátogató. Van valami titokzatos, valami intim zárkózottság, ami egyáltalán nem azt a pulzálást közvetíti, mint más nagyvárosok. Rigában nincs felhőkarcoló, nincs mindent behálózó metróvonal, viszont kettészeli a Daugava folyó, macskaköves utcák, nagy sugárutak, sikátorok, templomok találhatók, és ami a turisták számára nem elhanyagolható, számos étterem is csalogatja az ellátogatókat.

Riga állt svéd fennhatóság alatt, de tartozott a lengyel királysághoz is és orosz befolyás alatt is volt. Több építészeti stílus jegyei megmutatkoznak a város épületeiben. Az egyik leghíresebb rigai látnivaló a Feketefejűek háza. Ezt az épületet tartják a legnívósabbnak Lettországban. A városházával szemben található épület eredetileg azoknak a céhe volt, akik nőtlen kereskedőként éltek. Habár az oroszok teljesen lerombolták, 1999-ben visszanyerte régi szépségét.

Egy másik rigai látványosság a Szűz Mária-dóm, amelynek épülete is magával ragadó, de a benne elhelyezett orgona a világ legnagyobbja. A XIII. században épült dóm szomszédságában áll a korban hasonló Szent Péter-templom. A középkori épületek biztosítják az óváros szépségét, ám belebotolhat az ember a szovjet hatást kifejező épületekbe és műremekekbe is.

Lettországban telepedett le először a Német Lovagrend a XIII. században, aztán orosz befolyás alá került, azután a németek vették uralmuk alá Rigát a második világháború idején, majd a szovjet birodalom részeként működött. Talán épp emiatt olyan zárkózottnak tűnő ez a város. A magyar identitástól, mentalitástól ez a fajta távolságtartás egyáltalán nem idegen, és mi értjük is ezt a hangulatot.

Lehet, hogy elsőre nem kápráztatja el az embert, de néhány nap elteltével mégis magával ragadóvá válik a kirándulók szemében. Egy őszi hétvégi kikapcsolódás, kirándulás úti céljának igazán kiváló.

Kedvcsinálóként tekintsd meg ezt a negyed órás kis filmet:

(Forrás: vakaciozzunk.hu | youtube.com/videó | flickr.com/képek)