Jump to content

Az űrből is látszik a szmog India felett

2016. 11. 17. 12:30

Annyira durva a légszennyezés az indiai főváros környékén, hogy az űrből is látszott. Az emberek otthon maradtak, az iskolák bezártak, de a kormány szerint a ködfelhő csak a november 2-i hindu fesztivál tűzijátéka miatt alakult ki.

November elején még az űrből is lehetett látni a légszennyezés káros hatásait India fővárosában, Újdelhiben. A szmog teljesen beterítette a várost, az iskolák bezártak, a hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, hogy ne menjenek ki a szabadba, mert azzal életüket kockáztathatják.

A NASA múlt heti műholdas felvételein a több száz kilométeres ködfelhő a pakisztáni Lahore-tól egészen Új-Delhi városáig húzódott. A szennyeződés képe akkor válik igazán rémisztővé, amikor összehasonlítjuk a néhány hónappal korábban készített felvétellel.

A környezetvédő CSE India csoportja szerint 17 éve nem volt ilyen szennyezett a levegő az országban. A november 2-i tűzijáték és a szélcsend pedig még tovább rontotta a helyzetet.

A környezetvédő csoport igazgatója rendkívüli intézkedéseket követelt az indiai kormánytól, amely egyébkén teljes mértékben a Fények fesztiválja tűzijátékaival magyarázta a várost ellepő szmogfelhőt.

Anumita Roychowdhury szerint a hatóságoknak kötelességük vészhelyzet esetén fellépni, már pedig a főváros felett ragadt szmog életveszélyes is lehet a lakosokra nézve.

Új-Delhiben már november eleje óta 300-as értéken stagnál a szmogszint. Ez az EPA információi szerint már a veszélyes kategóriába tartozik.

Vészhelyzetek is kialakulhatnak, az embereket figyelmeztetni kell az egészségügyi kockázatokról. Valószínűleg az egész lakosság veszélybe került a szennyezett levegő belégzése után.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)