Jump to content

Versailles, a Napkirály megismételhetetlen kastélya

2017. 01. 04. 17:05

A kastély a világ egyik legszebb építménye. Építése évtizedeken át tartott, berendezését a főúri pompa és mérhetetlen gazdagság jellemezte. Méreteit tekintve talán klasszisának legnagyobbika, csak a kertje 101 hektáros, míg az épület a komplett francia udvart elszállásolhatta volna az XVI. században.

Versailles Párizstól 24 kilométerre fekszik, és a rengeteg látnivaló miatt legalább két teljes napot rá kell szánni.

Az eredetileg vadászkastélyként funkcionáló épület kibővítése, és jelenlegi állapotának kialakítása XVI. Lajos, a „Napkirály” nevéhez fűződik. A kastély mérhetetlen pénzt emésztett föl, olyannyira, hogy a maga korában heves tiltakozást váltott ki a kincstárnokok körében. Az építkezés közel harminc évig olyan nagy nevek dolgoztak raja, mint Louis Levau, Jules Hardouin-Mansart. A kész műnek egész Franciaország csodájára járt.

A kastély érdekessége, hogy minden ablaka elé tükröt helyeztek el, így mindenhonnan a kert látszódik, s nem meglepő, hogy minden szem a kertre vágyik, hiszen az 101 hektáron terül el és káprázatos látványt nyújt. A parkban számos kilátó, sétány és az önálló Grand Canal található, melyet Kis Velencének is szokták nevezni. Ezen kívül mesterséges sziklabarlangok, szökőkutak, szobrok ékesítik.

A versailles-i kastély otthont adott rendeget színpadi előadásnak, például itt mutatták be Lully operáit, és Moliére darabjait.

Maga Versailles korábban a Francia Királyság de facto fővárosa, napjainkban Párizs egyik gazdag elővárosa, és még mindig fontos adminisztratív és bírósági központ. A világhírű versailles-i kastély előudvarából nőtte ki magát a város.

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)