Jump to content

Még több látnivalóval újra nyitott a kairói Iszlám Művészeti Múzeum

2017. 01. 31. 15:05

Újra fogadja a látogatókat péntektől a kairói Iszlám Művészeti Múzeum, a maga nemében a világ egyik legjelentősebb, Mohamed próféta állítólagos kardját és több más személyes tárgyát is magába foglaló gyűjteménye, amely három éve súlyosan megrongálódott egy pokolgépes merényletben.

A külföldi pénzügyi és szakmai támogatással helyreállított, modernizált és kibővített múzeum három új kiállítóteremmel gyarapodott, a korábbi 1450 helyett 4400 kiállítási tárggyal várja a látogatókat. A helyreállítást kihasználták a biztonsági és világítási rendszer korszerűsítésére is.

A renovált intézményt szerdán avatta fel Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnök, Seríf Iszmáíl miniszterelnök és Háled al-Anani műemlékvédelmi miniszter. Ez utóbbi a terrorizmus felett aratott győzelem szimbólumaként méltatta az újranyitás eseményét - olvasható az Ahram.org.eg angol nyelvű egyiptomi hírportálon.

Csütörtökön zenés rendezvénnyel folytatódott az újranyitási ünnepségsorozat, ezen a napon adtak lehetőséget a fotóriportereknek is az új és a restaurált műalkotások fényképezésére. A látogatók péntektől látogathatják a művészeti múzeumot, január 28-ig ingyenesen.

A három új terem egyikében iszlám pénzérméket és fegyvereket, a másodikban iszlám kéziratokat tettek közszemlére, a harmadikban pedig azt mutatják be egyebek közt gyermekjátékok és hangszerek által, miként élték mindennapjaikat az egyiptomiak az iszlám korszakban.

A három évvel ezelőtti robbantásban 179 kiállítási tárgy rongálódott meg, ezekből 169-et sikerült helyreállítani. Véglegesen megsemmisült azonban 10, többségében üveg műalkotás, a két legértékesebb közülük egy ajjúbida kancsó és egy omajjád porcelántányér. A robbanásban megsérült, de restaurált tárgyakat aranyszínű matricával jelölik a tárlókban.

A 2014. januári terrortámadás valójában a szomszédos rendőrségi épület ellen irányult, az autóba rejtett pokolgép felrobbanásakor azonban megrongálódott a múzeum homlokzata is, több oszlopa, tárlók, benne kiállítási tárgyak, és megsérült a közeli Egyiptomi Nemzeti Könyvtár és Levéltár is.

A kairói Iszlám Művészeti Múzeum helyreállítását 50 millió egyiptomi font (770 millió forint) adománnyal támogatta az Egyesült Arab Emírségek. Az UNESCO 100 ezer dollárral (30 millió forinttal) segítette a múzeum restaurátorműhelyének helyreállítását, az olasz kormány pedig 800 ezer euró (245 millió forint) értékben adott új kiállítási vitrineket és továbbképzést a kurátoroknak. A homlokzat újjáépítését 1 millió egyiptomi fonttal (15 millió forinttal) támogatta a kairói Amerikai Kutatóintézet és a svájci kormány.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu;MTI | Kép: pixabay.com)