Jump to content

Nagy-Britannia leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója zafírjubileumát ünnepli

2017. 02. 07. 17:05

A szigetország történelmének újabb mérföldkövéhez érkezett egy napja, amikor II. Erzsébet trónra lépésének 65. évfordulóját ünnepelte. Az angol-brit monarchia évezredes történetében példátlan esemény ez, ahogy megünneplése is az volt! A királynő nem akármilyen módon örvendett trónra lépése évfordulójának.

Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más birtokok, területek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője - hétfőn lesz hatvanöt éve, hogy II. Erzsébet királynő viseli a fenti címeket.

Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó, aki az őt megelőző királyokat és királynőket is lekőrözi, már ami uralkodásának idejét és életkorát illeti. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

Erzsébet királynő hivatalosan zafírjubileumnak nevezett 65. uralkodási évfordulójának ünneplése azonban jóval szolidabb keretek között zajlott, mint a 60. évforduló azaz a gyémántjubileum. Akkor az Egyesült Királyságban és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség 54 országában világraszóló ünnepségsorozattal köszöntötték az uralkodót.

A 65. Alkalmával azonban csak a Buckingham-palota melletti Green Parkban, illetve a Tower ősi erődje mellett felsorakozó tüzérségi díszszázadok tisztelgő sortüzei jelezték az évfordulót. A 91. életévében járó királynő családi körben, téli rezidenciáján, a kelet-angliai Sandringham kastélyában töltötte a hétfői napot, amelyet 1952. február 6-án elhunyt édesapja, néhai VI. György király emlékének szentelt.

Erzsébet királynő, aki VI. György halálának pillanata óta az Egyesült Királyság uralkodója, hétfőig 23 742 napot töltött a brit trónon.

A véletlen okozta trónörökösség

György király, és így idősebb leánya sem volt egyenes ágon trónvárományos, mindketten György bátyja, VIII. Eduárd "jóvoltából" kerültek a brit trónra. Eduárd ugyanis a korona helyett egy elvált amerikai hölgy, Wallis Simpson kegyeit részesítette előnyben, és 1936. december 10-én, alig 327 napi uralkodás után, a koronázást meg sem várva távozott az Egyesült Királyság éléről, átadva helyét öccsének, Albert yorki hercegnek, aki csak uralkodói névként választotta a György nevet.

A magának való, zárkózott, beszédhibákkal küszködő, uralkodói szerepre egyáltalán nem törő új királyban valójában felesége, Erzsébet anyakirálynő tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király - bár népe nemzeti hősként tisztelte - a rároskadt felelősség, és főképp a háborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant, és 1952. február 6-án, alig 57 esztendősen elhunyt, a fiatal Erzsébetre hagyva az akkor még mindig világháborús sebeit gyógyítgató, súlyos áruhiány és kiterjedt jegyrendszer szorításában élő Egyesült Királyság trónját.

Erzsébet hercegnőt Kenyában érte atyja halálhíre. Amikor egy héttel korábban, férje, Fülöp herceg kíséretében elindult Afrikába, már ő is és az udvari illetékesek is sejtették, hogy nem látja többé nagybeteg édesapját. Poggyászában e meggondolásból fekete gyászruha is volt, valamint egy dosszié, amely trónra lépésének hivatalos írott deklarációját tartalmazta.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com)