Jump to content

Lengyelország keresztülvágja a Visztula-turzást a szabad hajózásért

2017. 03. 03. 08:30

Lengyelország 2022-ig csatornát vág az észak-lengyelországi városokat a Balti-tengertől elválasztó Visztula-turzáson. A természeti képződmény kettévágását, amit 428 képviselőből 401 támogatott.

A Gdansk kikötővárostól az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi területig nyúló, mintegy 96 kilométer hosszú Visztula-turzás a Balti-tengertől választja el a tőle délre, a Visztula-öböl mentén fekvő lengyel településeket.

A turzás az épülő sekély tengerparti területek sajátos homokformája. A turzások a partvonallal párhuzamosan futó, csekély magasságú, ám sokszor igen hosszan, több tíz kilométeren keresztül elnyúló szigetek, félszigetek. Néhol szigetsorként bukkannak a felszínre.

A 2018 és 2022 között megvalósítandó, 880 millió zlotys (mintegy 197 millió euró) projekt során a turzáson egy 1,3 kilométer hosszú és 5 méter mély, a 4 méter merülésű tengeri hajók által is használható csatornát vágnak.

A csatorna mindenekelőtt Elblag város kikötőjéhez, valamint a Visztula-öböl többi községéhez nyit majd közvetlen hajózó útvonalat. Az elblagi kikötőt jelenleg csak a Baltyijszk városánál lévő keskeny szoroson át, vagyis a kalinyingrádi orosz enklávé parti vizein keresztül lehet megközelíteni.

A parlamenti vita során a tervezet előterjesztői indoklásukban a projekt biztonsági és közlekedési szerepe mellett kiemelték a térség várható gazdasági megerősítését, beleértve azt is, hogy a beruházás mintegy 3 ezer új munkahelyt teremt, és kedvező hatással lehet a turizmusra. 

A tervet környezetvédők, valamint a valószínű útvonal közelében fekvő Krynica Morska üdülőközpont lakosai ellenzik. Lengyelország a projektről az Európai Bizottsággal egyeztet. A csatorna megépítését jóváhagyó törvényt még a lengyel szenátusnak is meg kell szavaznia.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)