Jump to content

Ingyen szállás Skóciában?

2017. 03. 25. 17:05

Skócia legféltettebb titkairól sikerült lerántani a leplet: az ország felföldjének vadonjaiban fekvő, ingyen és bérmentve igénybe vehető eldugott menedékhelyek, az úgy nevezett bothy-k 80-as listáját közölte nemrégiben egy frissen megjelent könyv.

A Mountain Bothies Association (MBA), vagyis a skót vadonban rejtőző hegyi menedékházakat felügyelő szervezet immáron 50 éve tartja karban a bothy-k legszélesebb stíluspalettán mozgó arzenálját – írja a BBC.

Az elhagyatott ingatlanok roppant népszerűvé váltak a túrázók és hegymászók körében, ám mivel zömük igen romos állapotban volt, a megmentésükre alakult MBA – természetesen az azokhoz tartozó birtokok tulajdonosainak engedélyét beszerezve – megóvta őket az enyészettől.

A valaha túlnyomó részt juhászok számára épített egyszintes kunyhókkal a turisták sosem találkozhattak hirdetésekben: a létezésüket megerősítő, illetve elhelyezkedésüket pontosító információk mindössze szájhagyomány útján terjedtek – egészen mostanáig. Az efféle menedékek első számú rajongójaként számon tartott Geoff Allan öt évvel ezelőtt úgy döntött, kiadja a skót felföldek ingyenesen igénybe vehető kunyhóinak 80-as listáját – ez lett a Bothy Bible.

Mint azt az eredendően Suffolkból származó, ám egyetemi évei óta Edinburgh-ben élő szerző elmondta, munkája azért tartott ilyen sokáig, mivel minden fotót azonos, ráadásul kellemes időjárási viszonyok között kívánt elkészíteni, ami Skóciában meglehetősen hosszadalmas időt ölel fel.

Az épületeket nem tulajdonló, mindössze azokat fenntartó MBA úgy nyiltakozott, semmi közük a könyv elkészültéhez, ugyanakkor a szervezet a bothy-mozgalom nagyköveteként tekint a 47 éves Allanre.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu; hirado.hu | Kép: pixabay.com)