Jump to content

A Fülöp-szigetek gigantikus felfedezése

2017. 04. 19. 15:05

Kutatók először találták meg a ritka, óriás hajóféreg élő példányait a Fülöp-szigeteken. Az 1,55 méteres testhosszot és 6 centiméteres átmérőt is elérő állatot részletesen egy amerikai tudományos folyóiratban mutatták be.

Az óriás hajóféreg életét kemény házában tölti, fejjel lefelé helyezkedik el az iszapban, amiből táplálkozik. Partra mosott, üres, elefántagyarszerű háza már a 18. században utalt az egyméteres állat létezésére, és néhány házat őriznek is múzeumokban, de mostanáig nem tudták pontosan, mi is rejtőzik bennük.

Neve ellenére valójában a kétteknőjűekhez sorolható, ez a csoport öleli fel a kagylókat és a szívkagylókat. A Kuphus polythamia néven ismert ritka és rejtélyes faj a leghosszabb kétteknőjű a tudomány jelenlegi állása szerint – írják a kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban.

Az amerikai, Fülöp-szigeteki és francia kutatókat felvonultató csapat Mindanao egyik öblében találta meg és gyűjtötte be az öt élő példányt. Az állat a hajóférgek családjához tartozik, amelynek tagjai rendszerint jóval kisebbek, rothadó fába vájják bele magukat, azzal táplálkoznak.

A Kuphus polythamia nemének egyetlen élő képviselője. Más hajóféregfajokkal ellentétben szerves anyagokban gazdag iszapot eszik, és a jelek szerint nem nagyétkű. Mindebben a kopoltyúiban élő, szimbiotikus baktériumokra támaszkodik.

A parányok lebontják az iszapban lévő, a hajóféreg élőhelyének egyedi, záptojásszagot kölcsönző hidrogén-szulfidot, és szerves szenet állítanak elő, ezzel táplálva gazdájukat. A faj olyannyira függ a baktériumoktól, hogy belső emésztőszerveinek nagy része összezsugorodott a tétlenségtől.

Merev, csőszerű házát maga állítja elő kalcium-karbonátból. Kemény fedelet is készít hozzá, ami fejét védi. Növekedésekor, vagy ha mélyebbre vájná magát az iszapba, ezt a sapkát szervezete újból lebontja és felhasználja.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu; hirado.hu | Kép: pixabay.com)