Jump to content

Most olcsóbban megúszhatod a külföldi nyaralást

2017. 10. 11. 09:05

Többfelé sorok állnak a valutaváltóknál, ha valaki jókor vált, akkor olcsóbban megússza a külföldi nyaralást is. Elemzők szerint a cégeknek inkább az a fontos, hogy stabil a forint, tehát nem változik hónapról hónapra jelentősen az árfolyam, így ugyanis kiszámíthatóbban tudnak működni. 

 

Már a reggeli nyitáskor változtatni kellett a valutatáblában a forintárfolyamán. Megint erősödött a hazai valuta. Olyannyira jó áron, hogy volt, aki több mint 3 millió forintot váltott be euróra. De a dollár is vonzó volt.

Legfőképpen az euró és az amerikai dollár az, ahol tapasztalható, hogy jobban keresik, mint a többit. Az eurót inkább a magyar turisták, akik külföldre utaznak, ők most örülnek, mert a pénzükért több eurót tudnak kapni. Az amerikai dollárt inkább befektetési céllal szokták vásárolni – fogalmazott Bús Viktor, a Correct Change Pénzváltó Lánc vezető menedzsere.

Folyamatosan jöttek és mentek az autók Hegyeshalomnál a határon, de hasonló képet mutatott a letenyei határátkelő is. Szakemberek szerint az erős forint még azokat is útra késztethet, akik eredetileg nem tervezték, hogy külföldre mennek pihenni.

Azt tudom egyébként tanácsolni azoknak, akik külföldre utaznak, hogy lehetőleg Magyarországon váltsanak pénzt, hogy ha nem valamilyen furcsa, egzotikus valutáról van szó, illetve használják sokat a bankártyájukat, mert akkor nagyon kedvező az árfolyam – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert Richárd, turisztikai újságíró.

Ilyen forint-euró árfolyamra régen volt példa, még sem ez a csúcs. Ennél is erősebb volt a hazai valuta például két hete, amikor is az eurót már 304 forint alatt jegyezték a banközi piacon. Az elemző szerint az erős forint jó az utazni vágyóknak, de azoknak is akik külföldön vásárolnak például webshopokon keresztül.

A gazdaságnak inkább a stabil forint a nagyon fontos, vagyis az, hogy ne legyenek nagy kilengések az árfolyam alakulásában. A kiszámítható árfolyam ugyanis növeli például a vállalatoknál a tervezhetőséget. Egy exportőr vállalat számára ugyanis korántsem mindegy, hogy egyik pillanatban mondjuk 300 forinton, a másikban pedig 330 forinton tudja átváltani euróját.

Ha ez így marad, akkor újabb befektetőket hozhat az országba, olyanok is megjelenhetnek, akik eddig nem nagyon érdeklődtek Magyarország iránt.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)