Jump to content

3 extrém karácsonyi szokás a világ minden pontjáról

2017. 12. 21. 16:20

Míg nálunk a bejgli és a fenyődíszítés a megszokott, addig Bangladesben banánfa virít a szentesti vacsora pedig előtte való nap még tücsökciripelt.

A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Annak ellenére, hogy a tradicionális karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, sok nem-keresztény ember is ünnepli világszerte az emberi szeretet ünnepeként. Ebből pedig az következik, hogy ahány ország, annyi szokás. Lássuk a legizgalmasabbakat.

Kína és a karácsony szelleme

A kínai lakosság mindössze 1 százaléka tekinthető kereszténynek, így ebből fakadóan csak néhányan ünneplik hivatalosan a karácsonyt, és elszórtan, egy-két nagyvárosban állítanak csak fát.

Kínában a karácsony nem elterjedt hagyomány, és hivatalosan pl. december 25-e nincs ünnepnek nyilvánítva, két nagyvárost leszámítva. Ugyan a korábbi évekhez képest mostanára több helyszínen ünneplik a karácsonyt. A nagyobb városokban, mint Hong Kong, Macau, találhatók ünnepi szimbólumok, és egy-egy plázában még fát is állítanak, de ebben nagyjából ki is merül az ünnep ezen része.

Finnország karácsonya

Nem csak az emberek, hanem az állatok is ünneplik a karácsonyt, akik gazdáik által saját mini karácsonyfát, vagy épp fenyőfára aggatott finomságot, húst vagy szalmát kapnak. A finnek egyébként kiváltképp szeretnek szaunázni 25-én.

A szenteste a finnek számára nagyon különleges és fontos, az összes karácsonyi nap közül ez a legfontosabb. Reggelire kötelezően rizs zabkását kell enni szilvalével. Ezt követően kell megvásárolni a fát, ami majd feldíszítenek.

Karácsony napján szokás, hogy az családtagok meglátogatják elhunyt szerettük sírját. A temető ilyenkor gyertyafényárban úszik.

Banglades ünnepe

A régióban fenyőfa helyett banánfa virít a lakásokban, az adott éghajlathoz passzintva az ünnepi faválasztást. A nemzeti ünnep ott csak december 25-e, ugyanis a lakosság elenyésző százaléka keresztény vallású.

A nagyobb városok és hotelek ugyan átvették a nyugati stílusú karácsonyi dekorokat, és a helyiek is igyekszenek felvenni a lépést.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)