Jump to content

Washington gazdasági okok miatt tartja fent a vízumkötelezettséget Horvátországgal szemben

2018. 02. 26. 11:20

Gazdasági, nem pedig biztonsági okai vannak annak, hogy az Egyesült Államok nem szünteti meg a vízumkötelezettséget a horvát állampolgárokkal szemben – írta a Vecernji List című horvát napilap hétfőn.

 

Washington elutasít minden olyan vízumigénylést, amelynek esetében a kérelmező nem rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel.

Az amerikai hatóságok évente átlagosan 400 horvát állampolgár vízumkérelmét utasítják el, azzal az indoklással, hogy a kérelmező nem rendelkezik kellő anyagi háttérrel, saját ingatlannal vagy nincs állandó munkahelye, ezért fennáll a veszély, hogy később illegálisan próbál meg letelepedni az Egyesült Államokban.

Bár a visszautasított vízumkérelmek száma a lap szerint nem túl magas, figyelemre méltó, hogy ezek többségét Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában élő horvát állampolgárok nyújtották be.

Ahhoz, hogy egy ország vízummentességet kapjon az Egyesült Államoktól, a visszautasított kérelmek számát három százalék alá kell szorítania, Horvátországban ez a szám 2016-ban elérte a 6,78 százalékot, 2017-ben pedig az 5,1 százalékot.

Az európai uniós (EU) tagországok közül Horvátország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Ciprus állampolgárainak kell vízumot kérniük az Egyesült Államokba történő beutazáshoz.

Az Európai Parlament (EP) korábban azt kérte az Európai Bizottságtól (EB), hogy vezessen be az amerikai állampolgárokkal szemben ellenintézkedéseket, amiért az Egyesült Államok diszkriminálja az EU egyes tagállamainak állampolgárait.

Az EB azonban nem hajlik arra, hogy vízumháborúba kezdjen Washingtonnal, ami a politikai problémákon túl több millió dolláros veszteséget is okozhat az uniónak – írta a lap, majd hozzátette: Lengyelország és Horvátország is amellett érvel, hogy a kérdést tárgyalásos úton oldják meg.

A horvát állampolgárok évente 16-17 ezer amerikai üzleti és turistavízumot váltanak ki, amelyek legfeljebb 90 napos egyesült államokbeli tartózkodásra adnak lehetőséget. Letelepedés céljából tavaly 104, az ezt megelőző évben 129 állampolgár kapott vízumot.

A legtöbben családegyesítés miatt telepedhetnek le az Egyesült Államokban. A munkavállalás céljából kapott tartózkodási engedélyek szám elenyészően alacsony: 2017-ben nyolc, 2016-ban négy, 2015-ben pedig mindössze egy horvát állampolgár kapott ilyet.

Az újság szerint Horvátország már 2011-ben teljesítette a vízummentesség politikai és biztonsági feltételeit, amikor aláírta Washingtonnal a bűnözés megelőzésében és a szervezett bűnözés elleni harcban folytatott együttműködésről szóló egyezményt.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)