Jump to content

A Baleár-szigetek nem kíméli a turisták zsebét

2018. 05. 07. 16:00

A turistáknak ettől a hónaptól kétszer annyi idegenforgalmi adót (Ecotasa) kell fizetniük a Baleár-szigeteken, mint tavaly.

A május elsején életbe lépett intézkedést az El Mundo című napilap beszámolója szerint meglepetéssel fogadták az épp a szigeteken nyaralók, akik közül sokan arra panaszkodtak, hogy nem tudtak az emelésről.

Palma városának egyik hoteljében egy szállóvendég nem volt hajlandó kifizetni a megemelt összeget arra hivatkozva, hogy arról nem kapott előzetesen tájékoztatást. Végül a szálloda átvállalta a különbözetet.

A turisztikai főszezonra, azaz novemberig érvényes emelt összegű adó fejenként, naponta 1 és 4 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól függően. Például egy ötcsillagos hotelben 4 eurót, míg egy kempingben 1 eurót kérnek idegenfogalmi adóként.

A baleári autonóm kormány 120 millió euró (37,5 milliárd forint) bevételt remél az intézkedéstől, a szállodai szektor képviselői szerint azonban az adóemelés a kereslet csökkenéséhez fog vezetni.

Tavaly augusztusban az emelés bejelentésekor a helyi kormány azzal érvelt, hogy az idegenforgalmi szakma már korábban, az adó bevezetése előtt is ezen az állásponton volt, ám félelme nem vált valóra.

Az ökoadóként emlegetett, de hivatalosan a fenntartható turizmusadó nevet viselő közterhet két évvel ezelőtt vezették be a Baleár-szigeteken azzal az indokkal, hogy a kormányzat anyagi forrásai szűkösek, miközben beruházásokra, a kulturális örökség védelmére, a turisztikai ágazat minőségének javítására van szükség ahhoz, hogy a turizmus növekedése tartós lehessen.

A Baleár-szigetek Spanyolország harmadik legnépszerűbb turisztikai úti célja volt 2017-ben, a dél-európai országba látogató 81,8 millió turista közül 13,8 millió érkezett ide. A szigeteken kívül Katalóniában kell még idegenforgalmi adót fizetni Spanyolországban.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)