Jump to content

A turizmus jobban károsítja a klímát, mint eddig gondolták

2018. 05. 10. 15:34

A világturizmus az eddig hittnél jobban károsítja a klímát, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy tíz százalékáért felel egy jelentés szerint. A Sydney-i Egyetem kutatói által összegyűjtött adatok alapján a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek.

 

Arunima Malik, a Sydney-i Egyetem kutatója és kollégái 189 országból gyűjtötték a turizmushoz kapcsolódó átfogó adatokat, többek között turisztikai világszervezettől. Ezeket az adatokat saját adatbankban összegezték, hogy a turisták származása alapján következtessenek karbonlábnyomukra. Eredményeikről a Nature tudományos lapban számoltak be.

Az amerikai turisták után a kínaiak bocsátják ki a legtöbb környezetre ártalmas anyagot. A harmadik helyen a német turisták állnak, őket az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok követik.

A tudósok szerint a korábbi kutatások jóval alacsonyabb értékekre jutottak. Egy 2010-es tanulmány mintegy 3 százalékra tette a turizmushoz köthető károsanyag-kibocsátást. Ezek az elemzések azonban nem fedték le a turizmuson alapuló ellátórendszert, és ezáltal nem valós karbonlábnyomot hoztak ki eredménynek – tette hozzá a kutató.

A szakértők szerint a turizmus miatt kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett, ami évenként több mint 3 százalékos növekedést jelent.

A legoptimistább feltételezések szerint a turizmusból származó károsanyag-kibocsátást 2025-ig 5 milliárd tonnában lehetne korlátozni. Ha azonban nem változik a jelenlegi trend, hét éven belül 6,5 milliárd tonnára emelkedhet a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

Az utóbbi években ugyanis az utazás iránti igény jóval gyorsabban növekedett, mint más termékek fogyasztása és más szolgáltatások igénybe vétele – emelték ki a tudósok.
Az ausztrál tudósok által elkészített elemzés az első világszintű áttekintése a turizmus valódi költségeinek, ide értve az olyan fogyasztási cikkeket, mint az éttermi étkezések vagy az ajándékok vásárlása – mondta Arunima Malik.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)