Jump to content

Bűzös barna alga fenyegeti a mexikói üdölőövezetet

2018. 08. 23. 16:00

A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem kutatói szerint ökológiai összeomlás veszélye fenyeget az úgynevezett golffű nevű barna alga elterjedése miatt Quintana Roo állam partjainál. Ez a terület Mexikó egyik népszerű üdülőövezete.

A barna algák szennyezik az ökoszisztémát, 2015 óta pedig megkétszereződött a mennyiségük a latin-amerikai ország partjainál az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés miatt. Az algák befolyásolják a víz oxigéntartalmát, mindezek mellett megváltozik általuk a korallzátonyok ökológiai egyensúlya is – magyarázta Brigitta Ine van Tussenbroek, az egyetem kutatója. A barna alga kedvező körülmények között kevesebb mint húsz nap alatt képes megkétszerezni a hosszát – tette hozzá.

Mivel Quintana Roóban nagy szerepe van a turizmusnak, a kormány is riadót fújt. Az algavész miatt töröltek már nyaralásokat turisták, ami miatt veszélybe kerülhet több munkahely is a régióban – közölte Maria Beristain, a turizmusért felelős szenátusi bizottság tagja.

Az állam kormányzója megjegyezte: már 80 millió pezót – több mint egymilliárd forintot – fektettek abba, hogy megtisztítsák a vizet és a partokat az algától.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)