Jump to content

6 tipp, ami a repüléstől való rettegést, kezelhető szorongássá csitítja

2018. 10. 16. 15:00

Sokaknak a repülés maga a megtestesült gonosz, a leggyőzhetetlen félelem, a megléphetetlen dolog. Néha azonban nem marad más lehetőség az utazásra, csak, ha szárnyakat növesztünk. Hogy a fedélzeten töltött idő ne az ájulás határán való táncolásról szóljon, elárulunk hat gyakorlatot, ami tényleg be is válik, a pánik legyőzésére.

A repüléstől való félelem, fóbia egy igen specifikus jelenség, már csak azért is, mert magában foglalja a klausztrofóbia az agorafóbia és a pánikbetegség tüneteit. Mindezt egyszerre. A tünetek megnyilvánulásának intenzitása persze minden embernél különböző.

Statisztika vs félelem

A felszállás előtti leggyakoribb mondatok közül talán a statisztikákat érdemes kiemelni. Gyakran hangoztatják, hogy a repülő a legbiztonságosabb közlekedési eszköz, ahogy azt is, hogy hamarabb hal meg az ember az autópályán, mint a levegőben. Tény, de ki szeretne azon az egyetlen repülőn lenni, amelyik lezuhan? A statisztika semmire sem elég, egy olyan ember esetében, aki a kontrollvesztés miatt azt gondolja, hogy a repülőút nem végződhet sikeresen.

A kontrollvesztésen túl a félelem biológiáját sem szabad szem elől téveszteni. Elvégre, a veszély észlelésekor az agy stresszhormont kezd termelni, ami arra készteti az embert, hogy meneküljön. Ez heves pulzus, izzadás, zihálás képében jelentkezik egy repülő fedélzetén, ahonnan aztán nem lehet csak úgy kiszállni. Ilyenkor azonban van mit tenni.

Szándékos szabályzás

A stresszhormonok egészen addig fognak termelődni az agyban, amíg szorongunk és aggódunk. Azonban, ha megpróbálunk egy használható tervet kidolgozni a fenyegetés, adott esetben a repüléssel összefüggő félelmek kezelésére, akkor az agy abban a pillanatban leállítja a stresszhormon előállítását, és a megvalósításra koncentrál. Lehet ez aztán bármi, az adott hangok megértése, megmagyarázása, a repülőgép működésének felfedezése, egyszóval bármi, ami segít megnyugodni, és megértetni a miérteket.

Első lépésben a szorongás megértése már felszabadító erejű. Ebben az esetben utána kell járni a félelemnek, és meg kell vizsgálni a szorongás eredetét. S mivel a gépen mást úgysem lehet, ott a megfelelő alkalom.

Második lépésként figyeljünk a légzésre. Bármilyen bagatell, a normális, rendszeres időközönkénti belégzés csitítani fogja a pulzust, és az agyat is visszaállítja a normális szintre.

Harmadik lépésben egyszerűen fogadjuk el a helyzetet. Ha már a fedélzeten vagyunk, úgy sem lehet mit csinálni. A szorongással és önmagunk rettegésben tartásával sem fogjuk tudni elérni azt, hogy a gép hamarabb landoljon.

Negyedik lépésben pedig ne felejtsük el, hogy miért is vállalkoztunk az útra. A motiváció, azaz a nyaralás, a szeretett személy meglátogatás köré szervezzük a gondolatokat. Próbáljunk másra fókuszálni, a turbulencia, és a szárny furcsa mozgása helyett.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)