Jump to content

Az Excaliburt is könnyebb kihúzni a kőből, mint Észak-Koreába bejutni - mi kell hozzá?

2019. 01. 09. 17:05

A bátrak, kíváncsi felfedezők és a kalandvágyók kedvenc úti célja a világ egyik legzártabb országaként emlegetett Észak-Korea, ahova bejutni nehezebb, mint egy őrzött erődítménybe.

Tíz évvel ezelőtt az Észak-Koreába látogatók szinte semmit sem láthattak a régióból, annyira korlátozva volt a térség a turistaforgalom előtt. Az azóta eltelt egy évtizedet követően pedig csak az igazi nagy utazókban merül fel a vágy, hogy Kim Dzsongun földjére lépjenek. Nem csoda, hiszen az ország nem épp turistacsalogató marketinggel rendelkezik. Hiába a turisztikai minisztérium célkitűzése, hogy országukat milliók látogatásság, mert évente csupán százezren merészkednek Észak-Korea földjére.

Mi kell a vízumhoz?

Az országba elég nehéz bebocsájtást engedni, habár turistaként nem lehetetlen. Újságíróként, médiamunkásként, viszont nem fogadják szívesen az embert.

A turistáknak egyetlen feltételt kell betartani, mégpedig azt, hogy minden lépésüket előre bejelentve, előre megtervezett túrákon ejthetik. Természetesen nincsen szabad bejárás a térségben, a turistacsoport minden mozzanatát két észak-koreai vezető követi figyelemmel. Az adott megfigyelőket a turisztikai minisztérium jelöli ki, akik szorosan együtt működnek az Észak-Koreában működő három utazási irodával. Ha a külföldi semmiképp sem akar a csoporttal tartani, akkor lehetőséget kap, hogy egyedül járja be a régiót, vagyis relatív egyedül, mert a két kísérő akkor is szorosan a nyomába lesz. Általános szabály, hogy fényképezni csak engedéllyel szabad, a kijelölt területeken.

Ami a vízum kiállítását illeti, hat-nyolc hét alatt kézhez kapja az ember az igényléstől számítva.

A zárt ország

Fővárosa, legnagyobb városa, valamint gazdasági és politikai központja Phenjan. Észak és Dél-Korea A 1953-ban tűzszünetet kötött egymással. Megállapodásokat, illetve egyezményeket aláírtak a két állam jövőbeli esetleges egyesítésével, illetve viszonyával kapcsolatban, ugyanakkor hivatalos, kétoldalú békeszerződést azóta sem. Elméletileg a két állam jelenleg is hadban áll egymással.

Egyik fő látnivalója az UNESCO által elismert, a Világ kulturális örökségének része a Kogurjo-síremlékek. Ez az első észak-koreai műemlék, ami felkerült a listára.

Az állam kultúráját hivatalosan a kormány védelmezi. A vezetés hatalmas kulturális központokként funkcionáló épületeket építtetett, ilyenek például a Nagy Népi Tanulás Palotája vagy a Népi Kultúra Palotája (mindkettő Phenjanban található). A fővároson kívül található az ország legnagyobb színháza, a hamhungi színház, és minden városban található központilag irányított színház és stadion.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)