Jump to content

Az óceánok óriási mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el

2019. 10. 18. 11:57

Az óceánoknak fontos szerepe van a Föld éghajlatának irányításában. Az új kutatások bebizonyították, hogy sokkal több, az üvegházhatás által termelődött szén-dioxidot nyel el a világ öt óceánja, mint azt eddig a kutatók hitték.

Az elmúlt ötven évben az óceánok az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok által okozott extra hő több mint kilencven százalékát felszívták a légkörből, és a szén-dioxid lekötésével is segítik a bolygó hűtését – olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) weboldalán.
 
Az előző kutatások eredményei azt bizonyították, hogy az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid-mennyiség körülbelül egynegyedét köti le a világ öt óceánja. Egyes óceáni területeken ez a szén-dioxid-mennyiség évszázadokon keresztül elraktározódik, és csökkenti ezáltal a globális felmelegedés hatását. Az új kutatás során a tudósok azt vizsgálták, hogy a szén-dioxid hogyan áramlik a tenger felszíne felett, illetve alatt, melyet nagyrészt a turbulencia szabályoz. David Woolf, a skóciai Heriot-Watt Egyetem docense, a kutatás vezetője elmondta, a vizsgálatuk bebizonyította, hogy évente három gigatonna szén-dioxidot nyelnek el a földfelszíni vizek.
 
Azért, hogy az óceán szén-dioxidot elnyelő képességét még jobban megértsék, a kutatók felhasználták az új ismereteket a óceán felszínén és mélyén lejátszódó transzferfolyamatokról. Létrehoztak egy adatbázist, az Óceán felszíni szén-dioxid-atlaszt, amely folyamatos nemzetközi együttműködés eredményeként született meg, és amelynek célja a világ különböző pontján, az óceán felszínén mért szén-dioxid-adatok összegyűjtése.
 
Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az adatok összegyűjtése nagy előrelépésnek tűnhet, mert hozzájárulhat azoknak a folyamatoknak a kidolgozásához, amelyek alapján csökkenteni lehet az óceánok vizének felmelegedését, ami a hőtágulás miatt a tengerszint emelkedését és a jégolvadást fokozza. Emellett az óceánokban feloldódó szén-dioxid mennyiségének növekedése az óceánok vizének savasodásához vezet, ami nehezíti a mészvázas élőlények túlélési esélyeit.
(Forrás: vakaciozzunk.co.hu/hirado.hu, kép:pixabay.com)