Jump to content

A műanyag élelmiszer-csomagolás volt a leggyakoribb szemét a tengerpartokon 2018-ban

2019. 10. 20. 11:01

Az Ocean Conservancy nonprofit környezetvédelmi szervezet adatai szerint a tíz leggyakoribb hulladék közül kilenc, amelyet a partok takarítása során összegyűjtenek élelmiszerekkel áll kapcsolatban.

Óriási léptékben növekszik a műanyagból készült élelmiszer-csomagolások mennyisége, mivel jócskán meghosszabbítja az ételek eltarthatóságát, ezáltal nagy hasznot hozva az élelmiszer-láncoknak – olvasható a National Geographic cikkében.
 
A 2018-as szemétgyűjtések során a műanyag csomagolás állt a második helyen a begyűjtött hulladékok között. Ezenkívül a műanyag szívószálak, kupakok, bevásárló zacskók, fedelek, poharak és tányérok voltak még a listán. A lista első helyén, bár nem élelmiszerrel kapcsolatos, de évek óta a műanyag szűrőt tartalmazó cigarettacsikkek állnak.
 
 
A szemétgyűjtő akcióban, melyben több mint egymillió önkéntes vett részt, az összegyűjtött szemetet külön kategóriákra osztották és fotókkal dokumentálták. Több mint 69 ezer játék, 16 ezer készülék, egy csillár, egy műanyag karácsonyfa, egy garázsajtó és egy pénztárgép is felkerült a listára.
 
A szervezet minden évben elemzi az adatokat, és próbál globális mintákat keresni, ezzel erőfeszítéseket téve, hogy visszaszorítsák a hulladék mennyiségét. Idén szeptember 21-én lesz szemétgyűjtést a tengerpartokon.
(Forrás: vakaciozzunk.co.hu/hirado.hu, kép:pixabay.com)