Jump to content

Ikertornyok dilemmája: Shanghai vagy Peking?

2019. 11. 25. 09:05

Ha már megszületett az elhatározás, hogy a klasszikus európai úti célok helyett a távol-keleti kultúra színes forgatagában merülsz el, akkor már csak egy kérdést kell eldönteni, mégpedig azt, hogy melyik nyüzsgő nagyváros felé vegyük az irányt. Jöjjenek a pro és kontrák.

A különleges, és semmihez sem hasonlítható kínai atmoszféra hamar bűvkörébe szippant minden nagyutazót. A történelem, a tradíció, a kultúra, a spirituális elmélyülés és a gyönyörű látványosságok elvégre kinek ne mozgatnák meg a fantáziáját?

Peking

Peking Kína négy ősi fővárosának egyike. Ez a város az ország egyik fő közlekedési csomópontja, minden irányban számos vasútvonal, közút és autópálya indul ki innen. Itt található a legtöbb nemzetközi légitársaság kínai központja is. Peking elismerten Kína politikai, oktatási és kulturális központja, míg Sanghaj és Hongkong inkább gazdasági téren domináns városok.

Ami viszont még ennél is többet mond, hogy megérkezve az ember úgy érzi, a város szinte végtelen térben terül el: végeláthatatlan hosszúságban sorakozó irodák, égig érő épületek és nyüzsgés, ameddig a szem ellát.

Peking különös báját az adja, hogy egyszerre keveredik benne az ultramodernség és a történelmi múlt. Számos az UNESCO által kulturális világörökségnek nyilvánított épülettel találkozhatunk, többek közt itt található a Ming- és Csing-dinasztia császári palotája, a Nyári rezidencia és a „Császári Kertek", a „Mennyei Béke” temploma: a császári áldozati oltár és a közeli Kínai Nagy Fal is.

Viszont, számos beszámoló állítja, hogy a helyiek nem kedvesek, a taxisok szeretik becsapni a turistát, és a nyugati kajához szokott gyomor sem talál mindig megfelelő bevetőt. Ezen kívül szinte minden homlokzat szürke, és eszméletlen a légszennyezés. Hatalmas tömeg hömpölyög mindenhol, és drágaság van, nem kicsit.

Ellenben megtapasztalhatjuk a modernizáció és a gyors fejlődést elképesztő mértékű gyorsaságát a saját bőrünkön, együtt lüktethetünk egy igazi metropolisszal, elmélyülhetünk a tradicionális hagyományokban, megismerhetjük a spirituális szent helyeket, és feltöltődhetünk azzal a különleges atmoszférával, amit Pekinget körül lengi.

Shanghai

Erősen nem ajánlott a tömegiszonyosok számára, tekintve, hogy ez Kína legnépesebb városa, a maga 25 milliós lakosságával. Ennek ellenére, vannak hangulatos sétálóutcák, és sokkal könnyebben bejárható, mint Peking, mert itt angolul is ki vannak írva a metrón a megállók neve. Minőségibb ételekkel, és jobb közbiztonsággal találkozhatunk a kint tartózkodásuk ideje alatt, és az emberek is jóval nyitottabbak itt, mint Pekingben. Shanghai vibráló és nyüzsgő mivolta sokkal érezhetőbb, egy nyugati számára is, amiben a helyiek vendégszeretet is közrejátszik.

Viszont, a kínai nagyvárosokhoz mérten, itt is lehetetlen a délutáni csúcsban közlekedni, emellett minden brutálisan drága, és sokkal kevesebb a látnivaló, mint Pekingben. A taxisok itt sem simlisebbek kevésbé, és a víz-és légszennyezettség is kiábrándító.

De, ha mégis választani kéne, az utóbbi úti cél a fiatalabb és idősebb generáció számára is melegen ajánlott.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)