Jump to content

Idén csak online lehet követni a nyári napfordulót a Stonehenge-nél

2020. 05. 13. 11:20

Csak online lehet idén követni a nyári napfordulót a Stonehenge-nél, elmarad a tradicionális ünnepség a koronavírus-járvány miatt.

Az év legrövidebb éjszakáját követő hajnalon csak online lehet figyelemmel követni a napfelkeltét – mondta Nichola Tasker, a Stonehenge igazgatója.

Az English Heritage nevű szervezet közlése szerint az eseményt a résztvevők, az önkéntesek és munkatársak biztonsága és jólléte miatt törlik. A napfelkeltét a történelmi műemlékek, helyszínek és építmények kezelésével foglalkozó szervezet közösségi oldalán lehet élőben figyelemmel követni.

„Reméljük, hogy online közvetítésünk lehetőséget biztosít a közel és távol lévő embereknek, hogy kapcsolatba kerülhessenek ezzel a spirituális helyszínnel az évnek ezen különleges időpontjában és nagyon várjuk őket vissza jövőre” –  idézi Taskert a BBC.com. Az igazgató kifejezetten kérte az embereket, hogy ne utazzanak idén a Stonehenge-hez.

Normális esetben több mint egymillióan látogatnak el évente az újkőkorszaki kőkolosszusokhoz a nyári napfordulón – június 21-én vagy az akörüli napokon -, hagyományosan mintegy tízezren gyűlnek össze a Wiltshire megyében lévő kultikus emlékműnél.

A tudomány jelenlegi állása szerint még mindig nem tudni pontosan, mi volt a mintegy 25 tonnát nyomó több ezer éves kövek eredeti feladata. Egyes elméletek szerint csillagvizsgáló vagy szent zarándokhely lehetett.

A nyári napéjegyenlőség idején a Nap a Sarokkő (Heel Stone), a kör bejáratát jelentő kő mögül kel fel, a napsugarakat pedig éppen a kőegyüttes középpontja felé irányítja.

Az UNESCO világörökségek listáján is szereplő kőegyüttes körüli terület március óta le van zárva a látogatók elől.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)