Jump to content

Hol található Európa legmagányosabb falva?

2020. 05. 28. 17:05

A teljes lakossága egy fő. Olaszország legelhagyatottabb falvában nem pezseg a társasági élet, ami a mai napig magyarázat nélkül zajló menekülési hullám számlájára írható. Az egyetlen túlélő 91 életévét tapossa, és ő maga mesélt, milyen a hegyek közt elterülő falu egyetlen lakosának lennie.

Az olaszországi Casali Socraggioban csendesek a nappalok, ahogy az éjszakák is. Az egykoron pezsgő kis faluban a mindennapi élet zaját felváltotta a halotti csend, amit egyetlen autó zaja sem tör meg. Megdöbbentő, de nem ritka jelenségről van szó. Olaszország-szerte legalább 2500 elnéptelenedett, kiürült falu áll üresen, várva a jobb napokat, amelyek talán sosem jönnek el.

Casali Socraggi az egyfős falu

A hegyek közt található Casali Socraggi is áldozatául esett a tömeges menekülésnek, kivándorlásnak. Az évek során lezajló exodus után csupán egyetlen ember marad a településen, az idén augusztusban 91-éves Paolina Grassi.

Az idős asszony a Dailymailnek adott interjújában arról beszélt, hogy a faluban egykoron pezsgett az élet. De ez régen volt. Most szinte minden ház előtt kifüggesztett tábla hirdeti, hogy eladó, méghozzá piszkosan olcsón.

Grassi asszonynak azonban esze ágában sincs elhagyni szeretett faluját. Az 1926-ban született nő a legfiatalabb gyermek volt a családban, és egész életét a faluban töltötte. A mostani helyzet sem tántorította el, a helyi La Stampa újságnak azt mondta Casali Socraggi mindennapjairól, hogy : "a csend csodálatos, különösen éjszaka. Minden teljesen sötét, de az égbolton több ezer csillag világít- mondta. "Emlékszem volt itt egy étterem, egy bolt, egy pékség és egy általános iskola. Az osztályomba 36 gyerek járt.”

Az olasz Casali Socraggi utolsó lakójával készült riport sok minden másra is rávilágított. A National Association of Italian Councils részletes jelentése szerint közel 2500 falu van hasonló helyzetben, és veszélyeztetett a teljes elnéptelenedéstől.

A megoldást egyelőre az extra olcsón kínált lakásokban, házakban látják, de ez nem lesz elég. Elvégre ki költözne olyan faluba, ahol sem áram, sem egy bolt nincs? Valószínűleg nem sokan, nem beszélve a munkanélküliség és a megfelelő infrastruktúra hiányáról.

Hogy mi lesz a faluval, ha utolsó lakója hátra hagyja földi pályafutását, az a jövő zenéje. De valószínűleg jó néhány évtizeden át teljesen üresen fog állni, és az enyészet vasfoga a most még különleges pompában tündöklő falut hamar barátságtalan, zord vidékké változtatja.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)