Jump to content

Hogyan utazzunk kutyával az országhatáron túlra?

2020. 10. 27. 10:00

Noha a koronavírus-járvány alaposan átrajzolta a külföldi utazási terveket, ettől függetlenül nem árt tudni, hogyha a jövőben négylábú társunkkal kelnénk útra, miként tehetjük meg azt. Elvégre kis kedvencünket otthon hagyni a nyaralás idejére szinte elképzelhetetlen, ám szerencsére könnyen magunkkal vihetjük őket. Csokorba gyűjtve mutatjuk a kutyautaztatásra vonatkozó feltételeket.

Kutyával utazni nem mindig egyszerű. Sok esetben nehezebb kivinni az országhatáron túlra egy négylábút, mint becsempészni egy kétlábút. A bajok mindig a papírokkal –pontosabban azok hiányával –kezdődnek, mert sok országban nagyon szigorúan veszik az állatok beutaztatására vonatkozó törvényt.

Tehát, ha külföldre indulunk nyaralni, elsődlegesen mindig tájékozódjuk az adott ország állat utazással kapcsolatos szabályzatairól, de általánosságban mindenhova elég szokott lenni az EU-s tagállamokba való határátlépésre, ha az állatnak (kutya, macska, vadászgörény, csak e 3 fajtára érvényes) van egységes európai állatútlevele, mikrochipje, érvényes, veszettség elleni védőoltást igazoló irat (oltási kiskönyv), ha fajtiszta a kutya akkor a törzskönyv sem árt, ha nálunk van.

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni. Sajnos nem minden országba vihetjük magunkkal négylábú kedvencünket. Horvátországba például minden bull típusú kutya veszélyes ebnek minősül.

Az EU tagállamokon kívüli országokba pl.: Svájc, Norvégia, stb. feltételei szinte megegyeznek az EU-s országokba való beutaztatással.

A legszigorúbban Izlandon veszik a törvényeket, ugyanis itt olyan hatósági igazolást kérnek, amelynek a formanyomtatványát az illetékes izlandi minisztériumtól kell igényelni, itthon kitöltetni és igazoltatni. Szükséges a mikrochipes megjelölés és a veszettség elleni oltás. Az oltás után 120 napos itthoni várakozási időt kell eltölteni, ami alatt veszettség elleni vizsgálatot kell végeztetni. A beutazás csak ottani karantén állomások útján lehetséges, ahol további 1 hónapot kell az állatnak eltöltenie. Inkább ne is utazzon Izlandra kutyával, ha jót kar a lelki állapotának.

További hasznos, és fontos információkat ide kattintva találsz.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)