Jump to content

Eltiltottak két indiai alpinistát a hegymászástól Nepálban

2021. 02. 12. 14:54

A nepáli hatóságok szerdán eltiltottak két indiai alpinistát és csapatvezetőjüket a hegymászástól, miután kiderült, hogy hazudtak 2016-ban, amikor azt állították, hogy feljutottak a Mount Everest (Csomolungma) csúcsára.

Narender Szingh Jadav és Szima Rani Goszvami csúcshódítását annak idején hitelesítette a nepáli turisztikai minisztérium - írja a BBC News.

Amikor azonban tavaly egyiküket a rangos Tenzing Norgay Adventure Awardra jelölték, a páros teljesítményét számos másik hegymászó kétségbe vonta.

A szaktárca egyik munkatársa szerint az általuk indított vizsgálat megállapította, hogy a páros nem szolgált egyetlen hitelt érdemlő bizonyítékkal sem a csúcs meghódításáról, ennek alapján arra jutottak, hogy a két hegymászó "soha nem ért fel a hegy tetejére".

"Megállapítottuk, hogy hamis dokumentumokat, köztük fényképeket nyújtottak be. Ezen dokumentumok, valamint az szakértőkkel, köztük hegyi vezetőkkel folytatott beszélgetések alapján hoztunk meg a döntésünket" - idézte a minisztérium munkatársát a The Indian Express című újság.

A két hegymászót és vezetőjüket 2016-tól kezdődően hat évre tiltották el a nepáli hegyek megmászásától. A Mount Everest csúcsának meghódításáról szóló igazolásukat visszavonták.

A turisztikai minisztérium továbbá pénzbírságot szabott ki a mászást szervező vállalatra, valamint a párost támogató hegyi vezetőkre.

A két indiai alpinista egyelőre nem reagált a szerdai bejelentésre.

A Mount Everest, a világ legmagasabb, 8848,86 méteres csúcsának meghódítása óriási teljesítménynek számít a hegymászók körében világszerte.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)