Jump to content

Leomlott a világ egyik leghíresebb természeti látnivalója

2021. 05. 25. 15:51

Talajerózió végzett a csendes-óceáni Galápagos-szigetek egyik fő látványosságával.

Természetes erózió miatt még márciusban összeomlott a Galápagos-szigetek híres sziklaképződménye, a Darwin-boltív – jelentették be az ecuadori környezetvédelmi minisztérium közösségi oldalán.

 

Forrás: Twitter - Ministerio del Ambiente y Agua de Ecuador

A boltívet Charles Darwinról, a híres angol biológusról nevezték el, aki a 19. században a csendes-óceáni szigetcsoporton tanulmányozta a pintyek életét. Darwint a galápagosi megfigyelései is segítették evolúciós elméletének megalkotásában.

Ecuadortól 906 kilométerre nyugatra fekvő Galápagos-szigetek az UNESCO világörökségének része, amely világszerte híres egyedülálló növény- és állatvilágáról. A világ minden tájáról érkeznek turisták azért, hogy megcsodálják a szigetek biológiai sokféleségét.

Nem ez az első olyan alkalom, amikor a természet okozott ilyen fajta „károkat”, ugyanis három évvel ezelőtt Máltán is hasonló eset történt.

2017. március 8-án összedőlt a tenger hullámai által ostromolt Gozo-szigeten álló Azúr ablak nevű sziklaalakzat. Nem csak a 28 méter magasan a part felől beívelő hidat, de az azt tartó kőoszlopot is elnyelte a víz. A sziklaképződmény összeomlása előtti időszakban már lehetett hallani a híreket arról, hogy kőomlást tapasztaltak az arra járók, illetve a légi felvételeken is repedéseket láttak.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)