Jump to content

Bulgária az angliai utazási lista zöld csoportjába kerül, Magyarország továbbra is "sárga"

2021. 07. 15. 12:32

Jövő hétfőtől Bulgária átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti ismertetése szerint. Ez azt jelenti, hogy Máltával együtt immár két EU-tagország lesz a brit kormány zöld utazási listáján, Magyarország azonban továbbra is a karanténkötelezett sárga országok kategóriájában maradt.

Grant Shapps közlekedési miniszter a vártnál egy nappal korábban jelentette be az angliai beutazási listák legújabb felülvizsgálatának eredményét. E felülvizsgálatokat a kormány háromhetente végzi el, és a következő eredetileg csütörtökön lett volna esedékes.

Shapps szerda este közölte, hogy a Spanyolországhoz tartozó, a brit turisták körében rendkívül népszerű Baleár-szigetek, amelyek az előző felülvizsgálat után, alig több mint két hete kerültek át a sárga kategóriából a zöldbe, jövő hétfőtől visszakerülnek a sárga csoportba a koronavírus-fertőzések számának jelentős emelkedése miatt.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a földközi-tengeri szigeteken az előző felülvizsgálat óta megkétszereződött a szűrővizsgálatokkal azonosított fertőződéses esetek száma.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

Jórészt ugyanezt a rendszert követi - és általában átveszi a brit kormány Angliára vonatkozó utazási döntéseit - az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: idetartozik mások mellett Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Málta, és jövő hétfőtől - a közép- és kelet-európai EU-térségből egyelőre egyedüliként - Bulgária.

A sárga kategória messze a legnépesebb.

A brit kormány idesorolja Magyarországot és - Málta, valamint a zöld kategóriába hétfőtől átkerülő Bulgária kivételével - az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Portugáliát, Görögországot, Franciaországot és Olaszországot is.

Az innen Angliába beutazóknak tíz napra karanténba kell vonulniuk, és érkezésük előtt egy, érkezésük után két koronavírus-szűrővizsgálatot kell elvégeztetniük.

Jövő hétfőtől azonban jelentős könnyítések lépnek érvénybe a sárga kategóriás országokból Angliába érkezőkre, de ez egyelőre csak azokra vonatkozik, akik a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg.

A brit kormány döntése értelmében nekik - ha a második oltási adagot beutazásuk napja előtt legalább 14 nappal megkapták - július 19-től nem kell karanténba vonulniuk, és angliai érkezésük után a jelenlegi kettő helyett csak egy koronavírus-szűrést kell elvégeztetniük.

Grant Shapps a BBC rádiónak nyilatkozva a minap hangsúlyozta: a brit kormány törekszik arra, hogy ugyanígy elfogadhatóvá váljanak a külföldön beadott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert oltások is az Angliába beutazók esetében.

London aktívan dolgozik ezen, és "már csak egy kis idő szükséges ahhoz, hogy ide eljussunk" - mondta a brit közlekedési miniszter.

A legszigorúbb, vörös kategóriába sorolt országokból - köztük Brazíliából, Indiából, Egyiptomból, az Egyesült Arab Emírségekből - csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

E karantén költsége fejenként 1750 font (több mint 700 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)