Jump to content

Kiolvasztják a Jégherceget a német kutatók

2022. 06. 29. 17:28

Felolvasztják azt a Bajorországban talált, 1300 éves gyermeksírt a német kutatók, amelyet a lelet sérülése megelőzése érdekében a környező talajjal együtt, lefagyasztva emeltek ki a régészeti helyszínről.

A sírt a bajor műemlékvédelmi hivatal szakemberei 2021 októberében Tussenhausenben találták meg. Elszállításához lefagyasztották a sírt körülvevő talajt, majd egy tömbben emelték ki a sírt. A 800 kilogramm súlyú, fagyott sírt a hivatal egy Bamberg környéki kirendeltségén tárolták egy fagyasztóban.

A helyi hatóságok szerdán közölték, hogy a napokban olvasztják ki a sírt. A szakemberek különleges szívóberendezést használnak, hogy a forró levegővel történő olvasztás közben keletkező víz ne tegyen kárt a leletben. Az olvasztás szüneteiben hűtéssel biztosítják az állandó, mínusz négy fokos hőmérsékletet.

 

 

A sírban nyugvó Jégherceg, ahogy a régészek elnevezték, egy 7. században elhunyt fiúgyermek volt. A kutatók minél többet akarnak kideríteni a származásáról, köztük azt is, hogy gazdag környezetből származott-e, amire több, a sírban talált tárgy is utal.

A tíz évnél feltehetően nem idősebb fiút egy kutyával együtt temették el. Sírjában egy arany veretekkel díszített öves kardot és ékszereket, például aranyleveles kereszteket és ezüst karkötőket is találtak.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)