Jump to content

Izrael és Törökország helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

2022. 08. 19. 12:40

Izrael és Törökország helyreállítja teljes diplomáciai kapcsolatait, mindkét ország nagykövetei és főkonzuljai visszatérnek a nagykövetségek szolgálatába - jelentette a Kan közszolgálati rádió szerdán.

Az intézkedésről Jair Lapid miniszterelnök júniusi ankarai látogatásán állapodott meg, ahol tárgyalásokat folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A döntés tovább segíti Izrael és Törökország kapcsolatait, melyek a korábbi válság után az elmúlt évben javulni kezdtek. Kedd este Alon Uspiz, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója Szadat Unal török külügyminiszter-helyettessel beszélt, és befejezték a korábbi egyeztetéseket.

"Az intézkedés hozzájárul a két nép közötti kapcsolatok elmélyítéséhez, a gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok bővítéséhez, valamint a regionális stabilitás erősítéséhez" - áll a Lapid és Erdogan beszélgetése nyomán kiadott közleményben.

A két ország 2018-ban török kezdeményezésre kiutasította egymás nagyköveteit, miután az izraeli erők 60 palesztint öltek meg a gázai határon, akik az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ellen tiltakoztak.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása Jichák Hercog izraeli államelnök márciusi törökországi látogatásával kezdődött, amit a két ország külügyminisztereinek kölcsönös látogatása követett.

"Üdvözlöm a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Törökországgal. Ez egy fontos folyamat, mely a gazdaság, a turizmus és az országok közötti baráti kapcsolatok fejlődéséhez vezet. A Földközi-tenger keleti térsége mindannyiunk számára fontos. Valamennyi vallás, muszlimok, zsidók és keresztények békében élhetnek egymással, és úgy is kell is élniük" - írta a lépésről Hercog államfő.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)