Jump to content

Decembertől több ország állampolgárai is vízummentesen léphetnek Kínába

2023. 12. 01. 09:51

Kína pénteken bejelentette, hogy öt európai ország és Malajzia állampolgárai számára ideiglenes vízummentes belépést engedélyez annak érdekében, hogy fellendítse az ország turizmusát.

Kína december 1-től egy éven át Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Malajzia állampolgárait ideiglenesen mentesíti a vízumkötelezettség alól, amennyiben azok üzleti, turisztikai célból vagy rokonok és barátok meglátogatására, legfeljebb 15 napos átutazás címén érkeznek Kínába.

"A cél a kínai és a külföldi állampolgárok kapcsolatainak kiemelkedő fejlesztése és a külvilág felé való magas szintű nyitás megkönnyítése" - mondta Mao Ning külügyi szóvivő pénteken.

Kína az elmúlt hónapokban lépéseket tett annak érdekében, hogy fellendítse idegenforgalmát a három évig tartó koronavírus-járvány miatt hozott szigorú intézkedéseket követően, például elhárította az akadályokat a nemzetközi légi közlekedés útjából, de a nemzetközi utazások aránya még nem érte el a járvány előtti szintet. Az idei év első hat hónapjában Kína 8,4 millió be- és kiutazást regisztrált a bevándorlási hivatal adatai szerint, ez azonban még jelentősen elmarad a 2019-es 977 milliótól.

Az Európai Kereskedelmi Kamara közölte, hogy a most bejelentett lépés hozzájárul az üzleti bizalom erősödéséhez, és megkönnyíti az emberek közötti cserekapcsolatokat. Reményét fejezte ki arra, hogy hamarosan több európai ország is vízummentességet élvezhet.

A Pekingben tartózkodó Catherine Colonna francia külügyminiszter az X közösségi felületen szintén üdvözölte a bejelentést, és elmondta: országa viszonzásul úgy döntött, hogy a Franciaországban mesterképzést végző kínai diákok számára lehetővé teszik, hogy még további öt évig az országban maradhassanak.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)