Jump to content

Félpanzió, all inclusive, minden, amit a foglaláshoz tudni kell

2015. 04. 19. 16:00

A vendéglátásban gyakorta használt alapfogalmakat mire az ember szép lassan megtanulná, addigra megint bővül a paletta, mint kínálat és megnevezés terén. Nem tudja mit jelen az all inclusive light, vagy a menüvacsora és az À la carte közti különbség? Segítünk megfejteni!

Először is érdemes az alapfelállásnál kezdeni. A hoteleknél, és különféle szállásadóknál általában három féle ellátás közül lehet választani: reggeli, félpanzió, és az all inclusive. A lényeg pedig ez után következik.

A reggelinek 4 fajtája lehet:

Kontinentális: Habár nálunk ez a fajta nem elterjedt, elszórtan mégis lehet vele találkozni. Azok számára ajánlott, akik nem igazán reggeliznek, csak bekapnak néhány falatot. A kínálat ez esetben a péksütemény, vaj, dzsem, kávé, tea, dzsúsz változataiból kerül ki.

Kibővített kontinentális: Ezeket általában az asztalhoz szervírozzák, és felvágottal, sajttal egészítik ki a sima kontinentális reggeli kínálatát.

Svédasztalos/Büféreggeli: Az összes közül ez a legjobb választás ugyanis bőséges terülj-terülj asztalka fogadja a reggelire éhes vendégeket. Hideg és meleg ételek közül egyaránt lehet választani, illetve víz, tea, kávé, dzsúszok is fogyaszthatók. A reggeli választék e fajtánál igazán bőséges: kenyér, kifli, zsömle, péksütemények (teljes kiőrlésű, magvas, és sima változat is), kalács, sütemény, felvágottak, sajtok (3-3 fajta), vaj, margarin, főt tojás, müzli, kukoricapehely, dzsem, zöldségek, joghurt, májkrém. Illetve szállodától függően a klasszikus tojásrántotta mellett választhatunk több meleg ételből pl.: főtt/sült virsli, chilis bab, bundás kenyér, lecsó (meglepő, de van külföldi, aki simán benyomja reggel).

Amerikai büféreggeli: Ez nagyjából annyit tesz, hogy a svédasztalos reggelit tengerentúli reggeli termékek adják.

Svédasztalos/büfé ebéd/vacsi: Az ételek fajtájuk szerint csoportosítva találhatók, és ki mennyit bír, annyit eszik alapon működik. Önkiszolgáló formátumú. A félpanzió elnevezés reggelit és ebédet vagy vacsorát jelent, ez szállodafüggő.

A’la carte: A francia eredetű kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy az „étlapról választani”, és ez nagyjából lefedi azt amit a vendéglátásban jelent. Az A’la carte étkezés során tetszőlegesen választatunk bármiből, ami fel van sorolva.

All inclusive: Teljes körű ellátás, reggeli, ebéd, vacsora és korlátlan italfogyasztás, ez az all inclusive. Ennek létezik úgynevezett Ultra/Light változata is. A két megnevezés ugyan azt takarja, helyfüggő, hogy ki, melyiket használja. Az All inclusive Ultra/Light a háromszori étkezés és korlátlan italfogyasztás mellett a főétkezések közti falatozást jelenti, illetve a késői reggeli és vacsora lehetőségét. Szendvicsek, gyümölcsök, sütemények kerülnek felszolgálása a nagyobb étkezések között, illetve a szobákban található drinkbárból is ingyen fogyaszthat a vendég. Külföldön létezik az úgynevezett Bronz, Silver, és Gold All inclusive, ezekről bővebben egy másik cikkben olvashatnak.


(A kép forrása: http://www.kenokel.com/)