Jump to content

6 étel, amit semmiképp ne egyen, ha vakációzik

2015. 04. 25. 12:30

Vannak bizonyos ételek, amelyeket bármennyire szeret, a nyaralás alatt inkább mégse kóstolja meg, mert amíg az otthon készített főtt tojás nem szaporázza meg a lépteket, addig a vendéglőben elfogyasztott lehet, hogy igen.

Néha nemet kell mondani a finomnak tűnő falatra, ha nem a négy fal között akarjuk tölteni a nyaralást. Íme pár tipp azon ételeket illetően, melyeket talán mellőznie kell, ha vakációzik.

Nem pasztőrözött tejtermékek fogyasztása során 150%-kal nagyobb az esély arra, hogy ételmérgezést, vagy minimum egy kiadós gyomorrontást kapjon az ember, legalábbis az FDA szerint. A pasztőrözés során az E. coli, a Listeria, és egyéb káros baktériumok, amelyek megtalálhatók a nyers tejben, azok elpusztulnak.

Saláta. Gondolkodjon mielőtt megeszi! A The World Health Organization szerint a felületesen megmosott saláták levelei olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek rosszullétet, gyomorpanaszokat eredményeznek.

Nyers tojás. Koktélok, majonéz, és minden egyéb, melyben fellelhető a tojás aggodalomra okot, főleg ha épp nyaral. Talán nem is kell túlmagyarázni miért…

Büfé ételek. Nem csak külföldön, itthon is érdemes vigyázni a tipikus útszéli bodegákban kapható ételekkel – a hangulata ellenére is – mert megvan a maga hátulütője. Egyrészről, ha nem ügyelnek a higiéniára, és a friss alapanyagok biztosítására már fennáll a probléma, másrészről a büfések, és a várakozó vendégek egyaránt beletüsszöghetnek, beleköhöghetnek az apró helyiségbe. Harmadrészt a koszos kezek sem a legjobbak egy szelet hús megfogásakor…

Számos helyi gyümölcs. Süsse, főzze, vagy meg se egye! Óvakodjon azoktól a gyümiktől, melyek héj nélkül kerülnek tálalásra. Ha szeretne enni belőlük válasszon banánt, mangót, vagy ananászt, de mindenképp olyat, amin még a héja rajta van, hiszen az megvédi különböző fertőzésektől, és káros anyagoktól a gyümölcsöt.

Nyers hús, vadhús. Az utóbbi kettőt semmiképp nem szabad fogyasztani. Elég csak belegondolni, hogy egyetlen falat illegális hús mekkora pusztítást okozott napjainkban az afrikai kontinensen…

(A kép forrása: http://www.shentop.net/)