Jump to content

Hogy győzzük le az utazás előtti, és közbeni rosszullétet, félelmet?

2015. 06. 15. 12:30

Tengeribetegség, repülésiszony, az autóban előtörő klausztrofóbia. Mindenki ismert legalább egy olyan embert, aki nem tud, vagy alig bír uralkodni magán ilyen helyzetekben. Van megoldás, képes lehet felülkerekedni félelmein, az alábbi trükkök bármelyikével.

 

Az utazási félelem nem más, mint az agy félelemre adott reakciója, ami szomatikus tünetként, fizikálisan is megmutatkozik. Sokan természetesen nem ismerik el, hogy ennyiről lenne szó, pedig így van. Tény, hogy egy-egy ilyen rosszullét képes pokollá változtatni az egész utazást, viszont meg lehet szabadulni tőle. A helyzet egyszerűen orvosolható, és nincs is szükség hozzá felszállás előtti nyugtatókra.

Mindenekelőtt tisztázni kell, miért is érez ilyet az ember. A kellemetlen érzés, az agy és a test kommunikációs „hibájának” tudható be. A fülben található az egyensúlyozásért felelős központ, ami érzékeli a helyzetváltozást. Az utazási rosszullét akkor jelentkezik, amikor a test nem mozdul, viszont mégis helyzetváltozás történik. Ekkor lép fel a szédülés, hányinger, rossz közérzet és ezt tetézi a szorongás, pánik is, ami általában kísérője ezeknek. Mi a megoldás?

Például maradjon mozdulatlan az utazást követően egy kis ideig, míg a szervezet megszokja az új helyzetet. A nyak és a fej maradjon stabilan egy pózban. Az, ha a térképet, telefonunkat, vagy kedvenc könyvünket nézzük, tehát lefelé tekintünk, csak fokozza a rosszullétet. Viszont az segít, ha ablak mellett helyezkedünk el, mert tudunk nézelődni, ami egyrészt eltereli a figyelmet, másrészt mozdulatlanul maradunk.

A fenti tippet meg lehet spékelni egy kis gyömbérfogyasztással. A gyömbér csökkenti a hányingert, és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami miatt ajánlott

Akár a zenés meditáció is segíthet, ugyanis a kedvenc dalunk úgy hat az agyunkra, mint a nyugtató, miközben endorfint szabadít fel.

(A kép forrása: http://i.telegraph.co.uk/)