Jump to content

Kisbabával nyaralni?

2015. 08. 03. 12:30

Vajon ha a babák beszélni tudnának, mit mondanának; vajon jó negyven fokban pelenkában, a tó vagy medence partján aszalódni, és a nyugalmas otthontól távol „nyaralni”? Ami a felnőttnek kikapcsolódás, az a kicsinek lehet maga a kínlódás.

Vajon mennyire élvezetes egy pár hónapos babának a nyaralás? Vagy fordítva: mennyire jelent kikapcsolódást az állandó gyerekfelügyelet a szülőnek? Érdemes egyáltalán az egy évesnél fiatalabbakat kitenni az utazás nyűgjének? Olyan kérdések ezek melyekre nincs jó vagy rossz válasz. Ahány szülő, annyi vélemény, de míg a felnőtt ember el tudja dönteni mit akar, és választását könnyedén szavakba öntheti, addig egy pár hónapos baba nem. Ő nem tetszését csupán sírással tudja közlésre juttatni, de sajnos van, hogy a sírdogálás okát másnak tulajdonítja a szülő, mint ami valójában.

Vannak alapvető dolgok, ami érdemes mérlegelni, mielőtt arra adjuk fejünket, hogy az egy évesnél kisebb ifjoncot is elvigyük nyaralni, ahelyett hogy a szerető nagyira bíznánk a felügyeletet.

Először is, érdemes belegondolni abba, hogy míg a gyerkőc otthon istenien átalussza az éjszakát, és jól eszik, addig ugyanez idegen helyen nem biztos, hogy így lesz. Hiába van ott a szülő, a hely idegensége, a felboruló napi ritmus – hiába igyekszik betartani a rutint – kihat a kicsire.

Ha wellnessezés is a programba van iktatva, még inkább körültekintőnek kell lenni. A wellness szállodák általában 3-4 medencével felszereltek. Köztudott, hogy az ilyen vizekben megtalálható a legionella baktérium, ami ugyan kellő mennyiségű klórral elpusztítható, viszont míg egy felnőtt immunrendszere és bőre ellenállóbb, addig a klóros víz vagy egyéb fertőzések jobban próbára teszik egy kisgyerekét. A baba nem csak a vízben van kitéve a veszélynek, hanem a parton is.

A legionella elsődleges közege a víz és óhatatlanul bekerülhet a tüdőbe a belélegzett vízpermettel. Egy pár hónapos kisgyermek szervezete még a minimálisan jelenlévő baktériumtól is komolyan megbetegedhet. A baktérium, akár halálos kimenetelű fertőzést okozhat.

Szintén a legionellához kapcsolódik az utolsó fontos dolog, amit érdemes a légkondival ellátott szállodák, éttermek, stb. látogatása előtt figyelembe venni. A 6 hónap alatti babákat nem javasolt az olyan helyiségekbe vinni, ahol klíma van (plázák, uszodák, hipermarketek, szállodák, stb), mert a nem megfelelően tisztított légkondi szintén a levegőbe engedhet legionellát, és egyéb baktériumokat, gombákat. Ez esetben szintén jusson eszünkbe, hogy míg mi ezt meg sem érezzük, addig a gyermeki szervezet sokkal fogékonyabb ezekre.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: babble.com)