Jump to content

Irány Horvátország, ősszel is!

2015. 10. 08. 16:00

Az őszi beköszöntével sokszor visszakívánkozunk nyaralásunk helyszínére. Vágyakozva pillantunk a tengerparti fotókra, korgó gyomorral emlékszünk vissza a finom tengeri vacsorákra, és sóhajtozva az andalgós városi sétákra. De ki mondta, hogy ne lehetne az őszi szezonban tengerparti kiruccanást tervezni?

Az őszi Horvátországra a nyugalom a jellemző. A partok kiürültek és legszebb arcukat mutatják, nincsenek dugók az autópályákon, nincs tolakodás a parkolókban és nincs teltház a szállodákban. A dolog szépsége mégis abban rejlik, hogy az őszi szezonban lényegesen olcsóbban lehet szállást foglalni. Ha szeptember, vagy október közepén készülünk Horvátországba – a főszezonhoz képest – kifejezetten olcsó árakat találunk.

Az időjárás miatt sem kell aggódni, mert szeptember közepe és október vége között, a kellemes 20-25 fok közötti nappali csúcshőmérsékletekkel számolhatunk. Ha egy szűk sikátoros, régi városban sétálgatunk például Trogirban, Sibenikben vagy Dubrovnikban, a városon belül akár 30 fokos hőséget mérhetünk még. Éjszaka 10-15 fokig hűl a hőmérséklet. Épp ezért Horvátország ősszel főként az idősebbeknek lehet vonzó, vagy a történelemre éhezőknek, hiszen ilyenkor nincs már az a közel 40 fokos kánikula, nyugodtan be lehet járni az történelmi városokat, pontokat.

Ilyenkor is sok-sok programmal vár a horvát tengerpart. Például őszi, szüreti mulatságon is részt vehetsz, vagy a nagy népszerűségnek örvendő isztriai szarvasgomba fesztiválon.

Ősszel a tenger teljesen más színt mutat, mint nyáron. Nyáron a türkizkék tenger mögött zöldellő növényzet, illetve a sárgás sziklák látszódnak. Ősszel a tenger sötétebb, a háttérben pedig sárgás-bordós, néhol zöldes az őszi lombkorona. Sokszor feltűnik a hegyekben a tél jelképe: a hófödte hegycsúcsok. Az ember, ha ősszel szemléli a tengeri tájat, olyan érzetet kelthet benne, mintha egy élő festményt csodálna.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: telegraph.co.uk Forrás: vakaciozzunk.hu/horvatorszaginfo.hu)