Jump to content

A bepakolás mellett a védőoltás az utazás előtt a legfontosabb!

2016. 06. 22. 09:04

Mielőtt utazol egyvalamit ne felejts el, ha egészségesen akarsz hazatérni, mégpedig beoltatni magad. Akár európai térségről, akár egzotikus úti célról legyen szó, tájékozódj a szükséges védőoltásokról.

Noha az embernek nem az az első gondolata a vakáció tervezés során, hogy útba ejti a háziorvost a kötelező oltásokért, pedig sok esetben ez fontos volna. Legyen európai vagy távol-keleti utazásról, mindig tájékozódj, hogy elkerült a komoly szövődményeket.

Európa több országában nem kötelező a kanyaró, a mumsz vagy a diftéria elleni védőoltás, így előfordulhatnak járványok. Bár a magyar népesség a kötelező védőoltások miatt jól átoltott, érdemes tájékozódni a háziorvosnál, hogy nincs-e szükség felnőttkori ismétlő védőoltásra. Szintén utána kell olvasni azon védőoltásoknak, amelyek Magyarországon nem kötelezőek.

Európán kívüli más a helyzet, ott még körültekintőbbnek kell lenni. Főként a maláriával fertőzött területekre érkezve fontos a védőoltás.

Országonként nagyon különböző, hogy milyen egészségügyi előkészületek szükségesek, és azon belül sem mindegy, hogy az utas zarándokútra indul, turistaként az ott élők életmódjához szeretne igazodni vagy ötcsillagos szállodában száll meg. Továbbá természetesen befolyásolja az illető saját egészségi állapota is.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: amazonaws.com)