Jump to content

Irány a part, mert a legtöbb szabadvízi fürdőhely kiváló minősítésű

2016. 06. 29. 09:05

Elég csak visszagondolni a néhány évvel ezelőtti balatoni vízminőségre, és az ember nem is kérdőjelezi meg a vízminőség ellenőrzés fontosságát, ami idén bíztató eredménnyel zárult.

A vízvizsgálatokat követő összegzés pozitív eredménnyel zárult, a balatoni fürdőhelyek többsége, a Fertő tó és a hévízi tófürdő is kiváló minősítést kapott. 205 vizsgált strand több mint 96 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, hat lett tűrhető (többségében tiszai strandok), és mindössze egy hely kapott kifogásolt minősítést. Az országos vízminőség listát ide kattintva érheted el.

Kiváló, jó, tűrhető, kifogásolt

A vízminőségi ellenőrzések az uniós irányelvek szerinti zajlanak és a minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján határozzák meg, figyelembe véve a vízminőség változásait és az esetleges egyéb egészségkockázatokat is. A kapható minősítés négy skálán mozog: kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést adnak.

A strandszezon beindulása előtt szakemberek minden strandot ellenőriznek és egy szezon alatt általában négyszer is elvégzik a vizsgálatokat.

A szabadvízi fürdővizek esetében a mintavétel mellett azt is megnézik, hogy a víz felületén van-e szennyeződés vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ez a kék algának nevezett, "allergén toxinokat termelő baktérium" elszaporodását jelenti. Ennek jele a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása.

A szakemberek ismét felhívták a figyelmet arra, hogy csak a kijelölt területen javasolt a fürdőzés, mivel a higiénés feltételek ott adottak ellenben a fürdésre tilos vizekben.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: gotohungary.eu)