Jump to content

Kevesebb lesz a kínai turista

2016. 08. 02. 09:02

A terrorcselekmények miatt érezhetően visszaesett a klasszikus európai úti célok iránti érdeklődés, amit a vízumkiadási statisztikák is rávilágítanak. A turizmus csökkenése nem kedves a gazdaságnak.

Olyannyira érezhet a változás, hogy Franciaország pekingi külképviseletén az év első hat hónapjában 320 ezer vízumot adtak ki, 15 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Kína egyik legnagyobb online utazási ügynöksége a Ctrip tapasztalatai azt igazolják, hogy a közelmúltbéli franciaországi és németországi merényletek elrettentően hatnak az utazni kívánó kínaiakra. Mint mondták, többen módosítanak úti céljaikon.

A Ctrip tapasztalatai szerint Nyugat-Európát - ha átmenetileg is - Csehország, Magyarország és Észak-Európa országai váltják fel. A verseny mindazonáltal az utóbbi időben élesebbé vált, a franciaországi utakat például az irodák immár jelentős kedvezményekkel igyekeznek értékesíteni.

Mindezek csak részben fejezik ki a turistaforgalmat, ugyanis más országok konzulátusain szerzett schengeni vízummal is utaznak be Magyarországra. Az első hat hónapban a Magyarországra látogató kínai turisták száma 70 százalékkal nőtt, tavaly az emelkedés éves bázison 40 százalékos volt. A szakemberek kiemelik a közvetlen légi összeköttetés jelentőségét.

2015-ben 120 millió turista kelt útra a kínai szárazföldről. A felmérések szerint Európát 4,78 millióan választották; a Németországba utazók száma tavaly 70, az Olaszországba utazóké 41, míg a Franciaországba utazóké 48 százalékkal bővült.

Az idei számok drámai csökkenésről árulkodnak, miközben bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a Brexitnek és az angol font árfolyamesésének köszönhetően az Egyesült Királyságba utazó kínaiak száma akár meg is duplázódhat az idén. Ezzel várhatóan megelőzik majd a "sláger országokat", Franciaországot és Olaszországot.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
Forrás: vakaaciozzunk.hu/MTI | Kép: wikimedia.org