Jump to content

A bolygó legboldogabb országban nyaralnál?

2016. 08. 17. 09:05

A szokásos Happy Planet rangsorolta a Föld összes országát a szerint, hogy lakói mennyire boldogok. A kapott eredmények talán a felmérés készítőit is megleptél.

A boldogsággal és elégedettséggel kapcsolatos felmérések élére mindig valami fejlett nyugati országot várunk vagy egy tengerparti régiót, tengerkék vízzel és homokos parttal. Nos majdnem beigazolódnak a feltételezések, habár a legboldogabb 10 országa nem az a klasszikus turista csalogató régió, ám a Happy Planet felmérése szerint, mégis ők a legboldogabbak.

A Happy Planet hasonlóan az ENSZ World Happiness Reportjához a világ országai rangsorolja, a lakosok elégedettsége és boldogsága szerint. A korábbi bonyolult listázáshoz használt indikátorokat a Happy Planet egyszerűsítette és az általános elégedettségi indexet, beszorozza a várható élettartammal, és egy jövedelemegyenlőtlenségi mutatóval, majd ezt az egészet elossza az ország ökológiai lábnyomával. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a legboldogabb ország az, ahol az emberek elégedetten, sokáig, kis jövedelemkülönbségek mellett élnek, ráadásul ezt a lehető legkisebb környezeti terheléssel teszik.

Costa Rica

A Föld legboldogabb országa a fenti képlet alapján nem más, mint Costa Rica. Bizony. A sorban szorosan követi Mexikó, majd Kolumbia és a top 10-es listán még ott van Banglades és Thaiföld is. Csupa olyan ország, amiről az ember nem is gondolná.

Costa Ricánál nem rossz úti cél, már ami csodálatos tengerpartját a Karib-tengeri és csendes-óceáni partvidéket illeti. De nem csak a napsütötte homokos tengerpart miatt remek helyszín a kikapcsolódásra, hanem azért is, mert számos látnivaló található a térségben, nem beszélve a gasztronómiai különlegességekről és a kultúráról.

A cuba és salsa hazájában a botlábúakból és rongylábú válik a forró éjszaka során, na meg a gátlások lebontásában segít az ország egyik nemzeti itala a guaro, a cukornádléből főzött, édeskés ízű szesz. Ha már gasztronómia a turisták nagyon szertik a fresco de frutas nevű italt is, amit leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy egy kóla-víz alapon lebegő gyümölcssaláta. Viszont a helyi borokat ajánlatos elkerülni, mert a másnaposságnál nagyobb élménnyel biztosan nem fogunk gazdagodni, ha megkóstoljuk őket.

Mit érdemes megnézni?

- a világ legnagyobb jade szobrát

- Costa Rica legismertebb templomát a Iglesia Las Mercedest, ami egyike az ország legtöbbet látogatott épületeinek, és állítólag ellenáll a legnagyobb földrengéseknek is

- az Arenal vulkánt, ami 1633 magasan terül el és még ma is aktív

- a Santa Elena-félszigetet

- a csendes-óceáni partvidéket például a Golfito, OSA-félszigetet, Uvitat, és Puntarenast

- a karibi partvidéket: Parque Nacional Tortuguero - nemzeti park, Puerto Viejo de Talamanca

- a Nicoya félszigetet

A non plus ultra? A legboldogabb ország lakói valószínűleg tényleg jól érzik magukat a bőrükben, így talán egy kicsit az utazóra is ragad szertelen jókedvükből és egy instant spirituális utazásra is szert tehetünk!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: wikimedia