Jump to content

Öt dolog, amit Törökországban járva látni és tapasztalni kell!

2017. 03. 15. 08:30

Akár egy hétvége is elég, hogy felfedezd a Fekete-tenger és a Földközi-tenger között elhelyezkedő Törökország csodáit. Ne is keresgélj tovább, mert eláruljuk, mit ne hagyj ki, ha nem csak turistáskodni, hanem autentikusan is átszellemülni szeretnél.

Törökország szimpatikus úti cél volt a negatív események bekövetkeztéig. Az évek és hónapok múlásával az ország megkopott fénye azonban újra kezd visszatérni, így ha a hétvégi kiruccanást nem belföldön töltenéd, akkor igen jó áron utazhatsz a törökökhöz, ahol nem csak kilenc világörökségi helyszín található, hanem sokkal több izgalom, amiről az úti könyvek nem írnak.

Fedezz fel!

Persze, ha már az ember kiutazik, akkor a helyi látványosságokat meg kell nézni. Isztambul történelmi negyedei, a divriği nagymecset és kórház, Hattusa (a hettiták egykori fővárosát), a Nemru-hegy szobrait, Xanthos és Letoon ókori városai, Safranbolu házai és Trója például a kihagyhatatlan úti célok között szerepel. De ezen kívül nem árt elveszni egy kicsit az ízek kavalkádjában.

Török tea és kebab

A tulipán alakú pohárban felszolgált ital jellegzetes ízű, és igazán forró. Ugyan itthon is megkóstolhatjuk, de az igazi esszenciáját az adja, ahogy a törökök isszák. A teákkal kis sámli méretű székeken ücsörögnek az út mentén, ami valljuk be furcsa helyi szokás, de izgalmas!

A tea mellett a szintén itthon is gyökeret vert kebabot sem szabad kihagyni. Más esszenciát ad neki a török környezet, az utcai árusok, és persze az eredeti recept.

„Maraş dondurması”

Azaz fagyi. Láttál már olyan videót, ahol a fagyi árus trükközik a tölcsérrel és a várva várt gombóccal? Nos ez a törököktől ered. Az ottani fagyi sokkal keményebb, és édesebb, mint a hazai változat, plusz a szokásos tölcsér, fagyi gombóc, fizetés hármasa sokkal izgalmasabb, ugyanis az árus különböző trükkökkel kápráztatja el a fagyira váró vendégeket.

Bazárok

A bazársorok közt bóklászni itthon is nagy élmény, amihez külföldön, főképp a törököknél hozzá társul a klasszikus piacozás hangulata. A hangosan alkudó árus, az ezernyi nézelődő ember, a sütödéket körbelengő illat, és a színes portékák. Érdemes kipróbálni a török bazározást, mert nem csak sok szépséggel, de egy kellemes emlékkel is távozhatunk.

Tömegközlekedés

Valószínűleg a legutolsó dolog, amire a turista vágyik pedig! A török közlekedés akár taxival akár busszal felér egy élményutózással. A sofőrök eszeveszett iramban nyomják, pedig a buszt bárhol le lehet inteni. A leszállást nem gomb jelzi, hanem szintén egy karjelzés. Izgalmas élmény!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: wikimedia.org)