Jump to content

Húsvéti úti célok, ahol az ünnep valóban ünnepi

2017. 03. 17. 17:00

A közelgő négynapos ünnep tökéletesen ideális arra, hogy egy hosszú hétvégét eltöltsünk a város zaján kívül. Hagyományőrző programokra, izgalmas látnivalókra, tökéletese kikapcsolódásra vágysz? Eláruljuk, merre vedd az irányt!

Idén a húsvét pont jókor jön, mármint ami a négy napos változatát illeti, hiszen remek alkalom arra, hogy kiengedjük a fáradt gőzt és elmenjünk egy kicsit nyaralni.

Hollókő

Az első út a húsvét hazai fellegvárába Hollókőre vezet, ahol tematikus ünnepléssel és hagyományőrzéssel köszöntik a húsvétot.

Hollókőn található Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják.

A fentiekből fakadóan minden ünnepet a hagyományhoz híven ünnepelnek, úgyhogy kölni helyett a dézsa lesz a locsolóeszköz. Ilyenkor rendezik meg a régió legnagyobb húsvéti ünnepét a Hollókői Húsvéti Fesztivált, amikor az utcákat ellepik a népviseletbe öltözött helyiek, és minden a táncról és a locsolkodásról szól.

Gödöllő

Ez hangyányit közelebb van a fővároshoz, így egynapos kirándulásnak is megteszi. Csupán harminc kilométerre fekszik Budapesttől, mégis húsvét napján olyan, mintha időt utazott volna az ember.

A Királyi Kastély is ünnepi ruhát ölt, és a hagyományokhoz híven húsvét vasárnapján a Virágkeringő dallamára a „királyné” köszönti a vendégeket és fogadást tart a Díszteremben, ahol idén virágos sütemények és torták várják a vendégeket.

Ezen kívül lesz hagyományőrző néptánc, tojásfestés, ibolya kiállítás, kisvasút, kisállat simogató, és egy csomó jó program, amiért megéri Gödöllőre látogatni.

Mezőkövesd

A Bükk-vidék déli szélénél, az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik. Egertől 20, Miskolctól 50 kilométerre található.

A húsvét itt matyó változatban jelentkezik. A hagyományőrző tavaszköszöntést kézműves foglalkozásokkal, táncokkal és tojásdíszítéssel ünneplik. De van itt fa körhinta, a bábszínház és a helyi népi mesterségek bemutatói. Hétfőn itt is a locsolkodásé a főszerep, ahol a dézsa víz lesz a legnépszerűbb parfüm.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)