Jump to content

Hostel vagy hotel? Nem mindegy, hogy kimarad-e az az s-betű!

2017. 03. 22. 17:05

A különbség nem csak a plusz s-betűben rejlik. Jó tudni, mi az előnye és mi a hátránya, ha az ember lemond az egyikről a másik javára, ugyanis a modern hostel lehet olyan jó, mint a klasszikus hotel.

A hotel és motel közti különbség tisztázására korábban más sor került, így most a misztikus, és sokszor negatív konnotációval társított hostel kerül górcső alá.

A hostel másik neve ugyan már kikopó félben van a köznapi nyelvből, de azért még használatos rá az ifjúsági szálló kifejezés. Az angolban youth hostel/hostel megnevezéssel illetik. Akárhogy is a hostel alatt a „low price” szállás értendő. Persze vannak kivételek, hiszen vannak olyan hostelek, amelyek akár el is hagyhatnák a beékelődött s betűt, mert szolgáltatásaik, felszereltségük, és áraik vetekszenek a hoteléval.

Mégis a hostel legelterjedtebb válfaja az olcsó, sokágyas, közös fürdővel, és helyiséghasználattal működő szállóhelyek. A hosteleket elsősorban diákok, vagy csak az átutazóban lévő „hátizsákos utazók” részesítik előnyben. Persze ez nem feltételezi azt, amit sokan a hostel szó hallatán asszociálnak. Attól függetlenül, hogy olcsó árfekvésben kínálják a szállást, a legtöbbjük nem koszos, nem hemzseg rovaroktól, és kényelmes pihenést nyújt a megfáradt vendégnek. Tény, hogy a szobák felszereltsége, és esztétikai kinézete nem olyan, mint a hoteleké, de arra, hogy aludni tudjon az illető, megfelelő.

A hotelek a hostellel szemben sokkal többet kínálnak, és a szolgáltatások száma, a csillagszámmal párhuzamosan növekszik. Megjelenésükkel is igyekszenek kifejezni az általuk képviselt színvonalat, így lényegesen díszesebbek a szobák és a homlokzat, mint a hostelek túlnyomó részében. De nem csak a kinézet szempontjából, hanem a szolgáltatások felől szemlélve is eltérőt kínálnak.

A hotelek eredendően amiatt létesültek, hogy a több napra érkező vendég igényét, és ott tartózkodását a lehető legkényelmesebbé tegyék, ezért számos extrával bírnak. Legtöbbjük szórakoztató és fitnesz termekkel is rendelkezik, melyekben billiárd-, és ping-pong asztal, squash-, és teniszpálya egyaránt megtalálható, illetve medencék, jakuzzi, és szauna is (esetenként, konferencia termek is igénybe vehetők). A hostelek első sorban viszont az átutazóban lévő, egy-egy napot megszálló, vagy a „hátizsákos utazók” igényeit elégítik ki.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)