Jump to content

Lassan itt a strandszezon: íme a leggyakoribb strandfertőzések

2017. 05. 16. 09:05

Tó, uszoda, strand, medence, legyen szó a nyári hűsölés bármely formájáról, ez az öt strandbetegség szinte lesben áll.

Van rosszabb a napsugárzás káros hatásánál, a leégésnél és a napszúrásnál, csak ezeket hajlamosak vagyunk elfelejteni, ahogy azt is, hogy nem csak a strand, hanem a vízpart is tartogathat kellemetlen meglepetéseket, már ami a betegségeket illeti. A legkellemetlenebb uszodabetegségek kikúrálása sok időt vesz igénybe, nem beszélve arról, hogy az év legmelegebb időszakában igen bosszantó tud lenni, ha a körömgomba miatt nem bújhatunk papucsba, vagy épp a legszentebb szentély produkál állandó viszketést. Egy kis felkészüléssel és némi óvatossággal, viszont biztonságosan élvezhetjük a strandolást és a tópartot. Lássuk melyek a leggyakoribb strandbetegségek, és mit tehetünk ellenük?

Uszodaszemölcs

Aki valaha legalább egy hónapig rendszeresen úszott, az tudja, hogy miről van szó. Az apró gömbszerű kidudorodások a test bármely pontján előbukkanhatnak, és amellett hogy esztétikailag sem a legszebbek, viszkető égő érzést produkálnak. A víz a legkiválóbb szaporodási hely számukra, így szinte lehetetlen kivédeni őket. Mégis hasznos, ellenük, ha szinte még a vízbe is papucsba megyünk, és amint hazaértünk alaposan lezuhanyozunk.

Szemölcs

Az előbbi változathoz képest annyi az eltérés, hogy ezek inkább a kéz és láb környékén bukkannak fel, és szinte senkit sem kímélnek. A megelőzés itt is a papucs, fürdés kombó….

Körömgomba

Bármennyire is lehangoló, a leggyakoribb uszodai, és fürdőzős fertőzés. A gond az, hogy sokan annak ellenére is vízbe mennek, hogy tisztában vannak fertőzöttségükkel, ám a szégyen vagy a „majd elmúlik” gondolkodásmód miatt nem fordulnak vele orvoshoz.

A körömgomba pedig vígan elvan a vízben, és hamar meg tudja fertőzni az egész medencét, ha nincs rendszeresen takarítva. A legelős tünete a köröm besárgulása, berepedezése, ami hamar átterjedhet az összes körömre, a kellemetlen viszketéstől és gusztustalan látványról nem is beszélve. Megelőzni, alapos fürdéssel, és a papucs örökös használatával sem lehet, de redukálni a kialakulása való esélyt igen.

Ótvar

Azt hitted, hogy a betegség már megszűnt létezni? Ó dehogy. Az ótvar nagyon hamar és könnyen terjed. A bőrön szinte észrevehetetlen apró sebeket sárga var fedi, s ha nincsenek időben kezelve a nyirokcsomók is bedagadnak és a környezet is hamar fertőzött státuszba kerül. Rossz hír, hogy kivédeni ezt, szinte lehetetlen.

Repedések a lábujjak között

Ez alapvetően nem elkapható kórság, viszont a kirepedezett bőrön keresztül az összes strandfertőzés pillanatok alatt a szervezetedbe jut. Elvégre a nyílt, sebes bőrfelületen a fertőzések hamarabb beférkőznek, úgyhogy ha ilyen helyzet állt elő, inkább kerüld egy darabig a közös fürdőzést.

A napágyakat is érdemes törülközővel letakarni, mert a fenti betegségek a műanyag felületen is megtapadnak, meztelen testtel ráugorva pedig nincs nehéz dolgunk a szervezetünk megfertőzésében.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)