Jump to content

Nem tudsz idegen helyen aludni? Íme a gyors elalvás titka

2017. 09. 09. 15:05

Kivel ne fordult volna elő, hogy a minden otthonosságot nélkülöző, standard hotelszoba falai között az alvás lehetetlen feladatnak tűnt? Jó alvókával is olykor kihívás új helyen aludni, rossz alvóként pedig maga a pokol. Pihenés nélkül viszont nincs jó nyaralás, ezért nem árt felkészülni!

Ugyan a nyárnak hivatalosan is vége, az utószezon viszont még csak most indul. Rengeteg megfizethető út, kaland és látványosság vár, a fantasztikus kalandozást egy dolog viszont kellőképp be tudja árnyékolni: az álmatlanság.

Idegen helyen aludni? Na még mit nem!

Nagyjából két csoportra lehet osztani a turistákat: vannak, akik pillanatok alatt álomba merülnek, s vannak, akiket messziről elkerül az álommanó. Nos utóbbiak igencsak megszenvedik az idegen helyen alvást, elvégre legalább 2-3 nap kell az akklimatizálódáshoz, a legtöbb esetben pedig mire megszokná az ember az új környezetet, és a furcsán nyikorgó ágyat, már mehet is haza.

Fáradtan kirándulni, várost nézni vagy csak pihenni a vízparton nem a legjobb. A kialvatlanság okozta nyűgösség és morcosság az egész nyaralást végig kíséri, hacsak egy-két hasznos praktikát nem vetünk be ellene.

Első sorban nagyon hatásosak a természetes alapú nyugtatók, mind kapszula, mind tea formájában. Ezek vény nélkül beszerethető szerek, így a határon való átjutás során nem fognak fennakadást okozni. Összetevőik tartalmazzák az összes természetes idegrendszer nyugtatót, amire csak szükség lehet, így már egy lépéssel közelebb kerülhetünk az alváshoz.

Másodsorban a légzéstechnika is segít a megnyugvásban. Bármennyire ördögtől való dolognak tűnik a dolog, a módszertan lényege a szívritmus stabilizálásán és a pulzusszám csökkentésén alapszik, e kettő pedig alapfeltétele az alvásnak, így nem árt kipróbálni, ha már semmi más nem vált be.

A nyugtató-altató légzéstechnika egyszerű, költségmentes és gyakorlatilag nincs hotelszoba, sátor, motel vagy szálló, ahol furcsán néznének ránk miatta. Hogy csináld?

Elsősorban helyezkedj el kényelmesen, próbáld meg kizárni a zavaró, frusztráló gondolatokat, majd vegyél egy mély levegőt, fújd ki és kezdődhet is a móka.

A légzőgyakorlat első eleme az izmok, az állkapocs és az arc ellazítása. Ezután vegyél egy mély levegőt és fújd ki a szádon erőteljesen. Csukd be a szád, szívd be az orrodon keresztül a levegőt, majd számolj 4-ig és közben fújd ki lágyan a levegőt. Ezután lélegezz egy mélyet, számolj el 7-ig, és tartsd bent. Ismét fújd ki erőteljesen a levegőt a szádon, szinte érezd, hogy az utolsó lélegzetvételed is kifújtad, legalább 8 másodpercen át tartson.

A fentieket ismételd el egymás után legalább négyszer, és meglásd, hamar elpilled a tested.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com, freegreatpicture.com,)