Jump to content

Mire figyeljünk az utazásbiztosítás megkötésénél?

2018. 01. 22. 19:00

Javában tart a tél és ez kedvez a síelés és egyéb téli sportok, utazások szerelmeseinek. De minden utazás akkor pihentető, ha nyugalomban telik. Ezt a nyugalmat segítheti egy jól megválasztott biztosítás.

 

A nyári utasbiztosítások, tehát egy normál utasbiztosításnak a fedezete, sok esetben nem terjed ki például egy sípályáról történő mentés költségeire – hangsúlyozta az M1 Kosár című műsorában Póth Viktor, az OVB Magyarország üzletfejlesztési igazgatója. Ez különbözteti meg egyebek mellett a téli utasbiztosítást egy normál utasbiztosítástól.

 

Orvosi költségek

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleménye szerint Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban. A szakember felhívta arra is a figyelmet, hogy a legfontosabb, hogy az orvosi, mentési, szállítási költségeket tartalmazza egy téli biztosítás. Hozzátette, nem egy olyan esetet láttak már, amikor valaki kórházba került, és naponta több 100 ezer forintnyi költség terhelte külföldön.

Sokan utaznak egyénileg, de vannak, akik a szervezett utakat választják abban a hitben, hogy az ár tartalmazza már az utasbiztosítást is. Póth Viktor megjegyezte, hogy az utazást szervező cégeknek kötelező utasbiztosítást kell kötniük, ami az esetleges csődbe menetelük esetén a már befizetett díjak visszafizetését garantálja az ügyfeleknek.

Bármikor történhet velünk egy váratlan esemény. Az utasbiztosítás lényege pont az, hogyha elutazunk valahová, akkor nyugodtan alhassunk.

Ez a különbség a normál és a téli biztosítás között

Azért érdemes téli biztosításokat kötni, mert ha a több százezer forintot érő sífelszereléssel történik például valami, azt egy normál biztosítás nem téríti vissza – magyarázta a szakember. Pár százezer forintnyi térítési összegről lehet beszélni egy síbiztosítás esetén, és nem mindegy, hogy kifizeti-e a biztosító, vagy sem.

Az autóval történik leggyakrabban baleset

Ha saját autóval utazunk, és bármi történik azzal, akkor a hazaszállítás költsége szintén rengeteg pénzbe kerülhet. Ebben segítenek az autós assistance biztosítások – mondta Póth Viktor. Ezeket a normál utasbiztosítások nem tartalmazzák, némi (általában 30-40 százalékos) pótdíj fejében lehet az alapbiztosításhoz csatolva megkötni. Nagyon gyakori káreseményekről beszélünk – szögezte le.

Sokan biztonságban érzik magukat azért, mert a baleseti ellátáshoz kiváltották az Európai Unióban érvényes európai egészségbiztosítási kártyát. Ám baj esetén gyakran azzal kell szembesülniük, hogy a kártya az ellátást kizárólag az állami kórházakban fedezi, és csak az adott ország állami betegbiztosítottjai számára előírt szolgáltatásokra terjed ki.

A limitekre is érdemes odafigyelni

Az ügyfelek nincsenek tisztába azzal, hogy a különböző bankkártyához milyen térítési limitek tartoznak a biztosítást illetően. Egy bankkártyában átlagosan 5 millió forintos limit erejéig fizetnek a bankok, míg egy biztosításnál ez 50-100 millió forintra is kiterjedhet – mondta.

Célszerű lehet független tanácsadót megkérdezni az utasbiztosítás megkötésénél, mert vannak apró betűs részek, és ezekre sokszor nem figyelünk oda eléggé. Pont az apró betűs részek tartalmazzák azokat a kritériumokat, hogy milyen esetekben nem fog fizetni a biztosító.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)