Jump to content

Utasbiztosítással nagyobb a biztonság, és kevesebb meglepetés érhet

2018. 02. 25. 17:00

Naponta 500 forintért akár 30 milliós balesetbiztosítást kaphatunk – igaz, ez a kis összeg a külföldre utazók 65 százalékának még mindig túl nagy összeg, ugyanis csak 35 százalékuk fizet azért, hogy baj esetén ne legyen gondja. Azok közül, akik a téli sportok miatt hagyják el az országot, már többen fizetnek a biztonságért: mintegy 60 százalékuk hajlandó áldozni azért, hogyha baj éri őket, a megfelelő ellátásban részesüljenek, és biztonságban legyenek. Igaz, vannak olyan bankkártyák, amelyekhez már jár utasbiztosítás, de ez nem mindenkinek elérhető még.

 

Egyhétnyi utasbiztosítás 3-4 ezer forintba kerül, ha viszont nem köt biztosítást, utólag akár 8 számjegyű orvosi költségről szóló számla várhatja a külföldön bajba került utazót – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. A Napközben című műsorban hozzátette, hogy annak ellenére nem köt az utazó biztosítást, hogy ezekre a kockázati tényezőkre külön felhívják az ügyfeleik figyelmét.

Emlékeztetett rá, hogy a Best Reisen egyiptomi buszbaleseténél is akadtak olyan megsérült magyar állampolgárok, akik külön aláírtak egy papírt, hogy ők márpedig nem kötöttek biztosítást. Azt nem rejtette véka alá, hogy vannak esetek, amikor a biztosító vonakodik utólag fizetni, de ezek elhanyagolható számúak.

Azt ajánlja, hogy a bankkártyákhoz járó biztosításon felül kössön minden utazó biztosítást, hiszen azok némelyike igen korlátozott anyagi lehetőségű. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Mabisz utasbiztosítási bizottságának elnöke elmondta, természetesen van erre lehetőség, hiszen a bankkártyás biztosításokon felül is lehet kötni biztosítást, ilyenkor, ha kár éri az utazót, akkor a két biztosító úgynevezett kármegosztás keretén belül fizeti ki a biztosítottat, tehát egy 10 ezres kár esetén 5-5 ezer forintot fizetnek a biztosítók.

Horváth Péter a megkötés helyével kapcsolatban úgy fogalmazott, jobb az, ha brókernél vagy utazási iroda munkatársainál kötik meg az utazók a biztosítást. Arra is lehetőség van – folytatta –, hogy az ember megadjon elérhetőséget, vagy a biztosítási adatokat másokkal is megoszthatja, ugyanis ez bizonyos balesetek esetén nagy segítség lehet.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)